Du behöver
- 1/2 dl ströbröd
- 1 dl vatten
- 1/2 tsk salt
- 1 nypa kajennpeppar
- finrivet skal av 1 lime
- 500 g nötfärs
- Till kokning
- 5 dl vatten
- 1 tärning (ljus) nötbuljong
Gör så här
1
Låt ströbrödet svälla med vattnet i bunke minst 10 minuter (annars kommer färsen att smaka enbart bröd). Blanda i salt, peppar, limeskal och färs till smidig smet. Forma småbullar, ungefär enkronestora, med blöta händer och sjud dem 5 minuter i buljong på knapp medelvärme. Lägg endast så många i taget i kastrullen att de får plats i ett lager. Ta upp med hål-
2
slev, håll varmt. Servera i soppa, eller med ljus skysås eller filsås med finhackade örter (då går dubbel sats åt).
3
Frikadellerna kan frysas.