Du behöver

  • 1/2 dl ströbröd
  • 1 dl vatten
  • 1/2 tsk salt
  • 1 nypa kajennpeppar
  • finrivet skal av 1 lime
  • 500 g nötfärs
  • Till kokning
  • 5 dl vatten
  • 1 tärning (ljus) nötbuljong

Gör så här

1
Låt ströbrödet svälla med vattnet i bunke minst 10 minuter (annars kommer färsen att smaka enbart bröd). Blanda i salt, peppar, limeskal och färs till smidig smet. Forma småbullar, ungefär enkronestora, med blöta händer och sjud dem 5 minuter i buljong på knapp medelvärme. Lägg endast så många i taget i kastrullen att de får plats i ett lager. Ta upp med hål-

2
slev, håll varmt. Servera i soppa, eller med ljus skysås eller filsås med finhackade örter (då går dubbel sats åt).

3
Frikadellerna kan frysas.