Du behöver

  • 2 kg apelsiner
  • 1 liter vatten
  • 12 dl (1 kg) strösocker
  • 1 msk citronsyra

Gör så här

1
Borsta apelsinerna med rotsaksborste i ljummet vatten med lite diskmedel. Skölj i kallt vatten. Skala av det yttersta gula skalet med en rotsaksskalare. Lägg skalet i en kastrull. Häll över vatten och socker. Koka upp under omrörning och koka cirka 10 minuter till en simmig lag. Låt kallna.

2
Sila lagen och kasta skalen. Pressa apelsinerna. Blanda apelsinsaften med lagen och rör ner citronsyran utrörd i lite vatten. Häll upp i nydiskade flaskor, gärna bensoatsköljda. Skruva på korkar och förvara flaskorna i kylskåp. Kan även frysas i mindre satser. Blanda saften med 2/3 vatten vid servering. Läskande gott med isbitar varma dagar.


Kommentar:
Ett recept från Olivlundens Mariakloster på Mallorca. Receptet räcker till drygt 2 liter koncentrerad saft.