Du behöver

  • tunnpaltbröd (ca 140 g), ca 16 kakor
  • 200 g rimmat sidfläsk
  • margarin till stekning

Vitsås:

2 msk margarin eller smör
1.5 msk vetemjöl
3 dl mjölk
salt
svartpeppar gärna nymalen

Att servera till:

rårörda lingon eller lingonsylt

Gör så här

1
1. Börja med att koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten.

2
2. Smält matfettet till såsen i en kastrull och rör ner mjölet.

3
3. Tillsätt mjölken, lite i taget, under omrörning. Sjud såsen cirka tre till fem minuter. Smaka av med salt och peppar.

4
4. Hetta upp en stekpanna med smör och stek fläsket.

5
5. Lägg ner paltbrödet i det kokande vattnet och koka tills det mjuknat, cirka fem minuter. Servera paltbrödet tillsammans med vitsås och lingon.


Kommentar:
För att minska risken att såsen bränner vid kan man använda en kastrull med tjockbottnad kastrull. Lägg fläsket på ett hushållspapper för att suga upp lite av fettet från fläsket.