Du behöver
- durumvetemjöl ca 350 g
- 2 krm salt
- 3 msk olivolja
- 2 dl vatten
Till kokning:
3.5 l vatten
2.5 msk salt
1 msk olja
200 g haricots verts
Gör så här
1
Lägg mjölet i en hög på ren köksbänk och gör en grop i mitten. Lägg saltet där och häll i olja och vattnet.
2
Tag en gaffel och börja vispa ihop vätskorna med det omgivande mjölet lite i taget. När blandningen övergår från gröt till deg kan man börja knåda och arbeta in det sista mjölet med bestämd handkraft.
3
Älta degen så blank och smidig som möjligt (durumvetet gör att den ändå känns lite mannagrynskornig). Rulla den i plastfolie eller urvriden blöt handduk och låt den så vila minst 10 minuter.
4
Det går också bra att låta den vila 1-2 dygn, men i så fall i kylskåp. Under vilan jämnas kornigheten ut och fuktigheten blir jämn i degen.
5
1. Riv av hasselnötsstora degbitar.
6
2. Trilla dem till ojämna strimlor mellan handflatorna. Lägg att vänta på lätt mjölat underlag.
7
Lägg strimlorna i kokande vatten med salt och olja. Låt sjuda på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tag upp, kallspola och provsmaka en strimla. Är den genomkokt kan allt vattnet slås bort.
8
Strimlorna är godast nykokta, men kan även spolas kalla, rinna av och värmas med någon msk olja strax före servering.
9
Här har vi låtit ett par grabbnävar gröna bönor koka med pastan, de tar ungefär lika lång tid att bli lagom mjuka.