Du behöver

  • 400 g färska rödbetor
  • 2 st gula lökar
  • 2 st morötter
  • 1 st klyfta vitkål (250 g)
  • 2 msk smör
  • 12 dl vatten
  • 3 3/4 msk kalvfond eller grönsaksfond
  • 1.5 msk vinäger
  • salt grovmalen svartpeppar
  • 1 dl lätt crème fraiche
  • pepparrot nyriven

Att servera till: Grovt brytbröd

Gör så här

1
1. Skala rödbetor, lök och morötter. Skär allt utom en rödbeta i fina strimlor eller grovriv dem.

2
2. Strimla vitkålen.

3
3. Fräs det finskurna i matfett i en gryta. Häll på vatten och fond och låt sjuda under lock på svag värme tills strimlorna är mjuka, 20-30 minuter.

4
4. Riv den sista rödbetan och rör ner i soppan.

5
5. Smaksätt med vinäger, salt och peppar.

6
6. Servera soppan med en klick crème fraîche med nyriven pepparrot på och en bit bröd.


Kommentar:
Välj bröd till som passar vid ev. allergi.
Obs! Soppan är lika god varm som kall. Vad som passar bäst beror på stämning och väder. Smaklig måltid!