Du behöver
- 2 äggstora rödbetor
- 2 morötter
- 2 små knipplökar
- 2 kvistar persilja
- havssalt eller gourmetsalt
- Persiljeklick:
- 2 msk Lätt & Lagom med oliv
- 1 msk finhackad persilja
- 1 stänk tabasco
- 1/2 krm salt eller doft av kajennpeppar
Gör så här
1
1. Gör persiljeklicken först: Rör samman Lätt & Lagom med persiljan. Smaka av med tabasco eller kajenn och salt.
2
2. Skär blasten av rödbetorna, men inte helt ner till betan. Spara de spädaste bladen och några stjälkar att hacka till garnering. Låt rotspetsen sitta kvar. Koka rödbetorna 20-30 minuter. Spola dem i kallvatten och skala dem medan de är ljumma.
3
3. Skala och koka morötterna 12-15 minuter. Spola av dem i kallvatten.
4
4. Skär skaften av lökarna lite upp från knölen. Spara friska skaft att skära i ringar att strö på tallrikarna. Koka lökarna 8-10 minuter i morötternas kokvatten. Spola av under kallvatten.
5
5. Fördela rotsakerna, klyv dem om så önskas, på varsin tallrik. Om grönsakerna hunnit kallna kan de snabbt värmas i mikron. Repa persilja över, hacka stjälkarna och strö över tillsammans med hackade rödbetsstjälkar och lökskaftringar. Servera med persiljeklick och ett saftigt grovt bröd.
Välj bröd till som passar vid ev. allergi.