Du behöver

  • 4 st laxfilé 100-150 g
  • 0.5 dl sesamfrön rostade
  • salt och peppar
  • 1 msk smör

Musselsås:

1 st musslor ca 1 kg
1 msk lök hackad gul
2 st persiljekvist
0.5 tsk vitpepparkorn hela
1 dl vatten + 1 dl vitt vin
1 dl vispgrädde
salt

Potatiskakor:

8 st potatis av fast sort
1 dl västerbottensost riven el. parmesan
salt och vitpeppar
1 msk smör till stekning

Gör så här

1
Arbetsgång för planering:

2
1. Änga musslorna och rensa dem. Koka in spadet.

3
2. Koka potatisarna och gör kakorna klara för stekning.

4
3. Rosta sesamfrön gyllene i torr stekpanna. Gör laxbitarna klara för stekning, men salta inte förrän de läggs i panna.

5
4. Strax innan gästerna sätter sig: Stek potatiskakorna (de kan varmhållas i ugn eller värmas i mikron), stek laxen, koka såsen med grädde medan laxen steks. Koka sparris. Lägg upp på varma tallrikar.

6
Laga så här:

7
Laxen: Torka av laxbitarna. Vänd dem i rostade sesamfrön (sesamallergiker kan ta rostade kokosflingor). Strö på lite salt och peppar. Lägg bitarna i plastbelagd stekpanna med lite smält matfett och stek fisken långsamt på medelvärme. Fisken är färdig när den är fast och ljust rosa rakt igenom. Den kan bli torr om den steks för länge.

8
Musselsåsen: Borsta musslorna med rotsaksborste under rinnande kallt vatten. Kasta dem som inte sluter sig.

9
Koka upp lök, persilja och peppar

10
i en traktörpanna. Lägg i musslorna. Änga under lock på stark värme några minuter tills de öppnar sig. Plocka ur musslorna och kasta skalen. Släng musslor som inte öppnat sig under kokningen. Låt musslorna kallna till serveringsdags.

11
Sila spadet. Koka in det till hälften i den vida traktörpannan. Tillsätt grädden och koka in tills såsen blir simmig, men inte tjock. Smaka av med salt. Musslorna värms i lite sås eller saltat vatten före servering.

12
Potatiskakor: Skala och koka potatisarna och låt dem svalna. Grovriv dem. Blanda i osten. Smaka av med salt och peppar om så behövs. Pressa massan i ringar på en plåt, ca 6 cm i diameter. Eller gör ringar av remsor av tjock alfolie som fästs med gem. Stek potatiskakorna på båda sidor i plastbelagd stekpanna med lite matfett tills de fått fin stekyta och är varma inuti. Skär kakorna ur ringarna med en kniv direkt ner på varm tallrik.

13
Sparris: Skär av en halv centimeter på sparrisstjälkarnas nederdel. Lägg dem i kokande saltat vatten och koka 3-6 minuter, bättre med för kort än för lång tid. Skölj hastigt i kallt vatten så att kokningen avstannar. Värms före servering med lite vatten och en klick smör. Eller värm i mikron.


Kommentar:
Känsliga äggallergiker bör välja parmesanost utan konserveringsmedel.
Klicka på länkarna för fler recept från Falkholts krog i Dalsland!

Portioner
4 portioner

Du behöver

    ingredients does not have any rows

Gör så här

instructions does not have any rows