Du behöver

  • 3 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2.5 dl mjölk
  • 4 st äggulor
  • 2.5 dl grönmögelost riven
  • 2 tsk maizena
  • 0.5 krm kajennpeppar
  • 6 st äggvitor
  • 0.5 krm salt

Gör så här

1
Smält smöret i kastrull, rör i mjölet och låt fräsa någon minut under omrörning. Slå på mjölken och koka upp stuvningen, rör om hela tiden. Sjud 5 minuter, fortfarande under omrörning, och ställ så kastrullen att svalna.

2
Blanda i en gula i taget, osten (mängden beror på önskad smakstyrka), maizenan och kajennpepparn. Vispa nu äggvitorna till luftigt skum med saltet. Det är avgörande för ett bra skum dels att vitorna är helt fria från äggula, dels att bunke och visp är helt fettfria. Mest luft kan man vispa in för hand, med ballongvisp, men elvispen duger också. Vispa skummet så fast att skålen kan stjälpas helt utan att äggskummet ramlar ur. Fortsätt att vispa ett par minuter ytterligare och vänd så ner skummet i ostsmeten med hjälp av en mjuk degskrapa. Var inte så noga med att smeten ska bli jämnt blandad, då försvinner mycket luft i onödan. Häll smeten i mycket välsmorda portionsformar, ca 2 dl per portion, med raka kanter. Fyll varje form till 3/4, inte mer.


Kommentar:
<b>Tips!</b> Byt grönmögelosten mot annan stark ost. Västerbotten. Feta och skivade oliver, kryddost. Servera som entrérätt eller mellanrätt i en flerrätters bjudmiddag, som dessert eller supé. Bara se till att gästerna sitter och väntar på sufflén med besticken i högsta hugg.