Du behöver

  • 75 g spenat
  • 1 morot (100 g)
  • 1 msk smör eller margarin
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 dl grönsaksbuljong
  • 1 dl mjölk
  • 1 dl riven stark ost
  • 1 krm salt, svartpeppar
  • 3/4 krm riven muskotnöt
  • Till serveringen:
  • 2 hårdkokta ägg
  • 100 g tunnskuren rökt skinka
  • färska timjankvistar

Gör så här

1
Tina spenaten i ett durkslag så att vattnet rinner av. Skala och tärna moroten mycket smått.

2
Smält smöret i en liten kastrull. Fräs morötterna i smöret 1-2 minuter på medelvärme. Rör ner mjölet så att det fördelar sig jämnt. Späd med grönsaksbuljongen och rör hela tiden medan såsen kokar upp. Koka såsen på svag värme cirka 8 minuter tills morotstärningarna är tuggvänliga. Mixa spenaten med mjölken till en mycket finfördelad massa. Använd stavmixer eller vanlig mixer. Finns ingen mixer – välj finhackad spenat och tillsätt den utan att mixa. Rör ner spenaten i såsen tillsammans med osten. Smaka av med salt, peppar och muskot. Skeda upp såsen på varsin varm tallrik och lägg dit skalade, halva ägg och skinkskivor. Bröd till.