Du behöver

  • 0.5 pkt jäst (25 g)
  • 2.5 dl Ljummet vatten
  • 0.5 dl olivolja
  • 1 tsk salt
  • vetemjöl eller vanligt vetemjöl

Fyllning:

100 g fetaost
1.5 msk pressad citronsaft
rivet skal av 1/2 citron, 1/2 apelsin eller 1 lime
1.5 msk rosmarinblad eller 1-2 tsk torkade
17.5 st oliver svarta utan kärnor

Pensling och garnering:

olivolja
gourmetsalt eller grovt salt

Gör så här

1
Använd gärna matberedare till den här degen. Smula ner jästen i bunken. Tillsätt vatten, olivolja och salt. Rör så att jästen löser sig. Tillsätt det mesta av mjölet, men spara lite till utbakningen. Arbeta degen riktigt kraftigt tills den är smidig och släpper bunkens kanter.

2
Låt degen jäsa cirka 30 minuter.

3
Förbered fyllningen. Smula fetaosten i en skål och tillsätt citronsaften. Lägg citronskal och rosmarinblad i en mortel och stöt alltsammans så att blandningen blir riktigt aromatisk. Blanda den stötta smaksättningen med fetaosten. Dela oliverna och blanda ner dem också. Låt fyllningen stå tills degen jäst klart.

4
Ta upp degen och lägg den direkt på bakplåtspapper. Kavla ut degen eller platta ut den med mjölad hand till en avlång kaka, 25×45 cm. Fördela fetaostblandningen jämnt över ytan. Rulla ihop degen från långsidan som en rulltårta och forma den till en cirkel. Täck med bakduk och låt jäsa cirka 30 minuter.

5
Pensla degen med olivolja och strö på saltflingorna. Klipp jack i degen med en sax. Grädda