Du behöver

  • 1 st lök medelstor gul
  • 1 st vitlöksklyfta
  • 1 st potatis medelstor
  • 1/2-1 st fänkålshuvud litet
  • 1.5 msk olivolja
  • 1 st saffran
  • 8 dl fiskbuljong av fond eller tärning
  • 2 dl vitt vin
  • salt
  • 1.5 krm svartpeppar nymald
  • 1 msk hackad dill
  • laxfilé ca 300 g
  • 1 st kräftstjärtar i lag (ca 380 g)

Gör så här

1
Skala och grovhacka lök, vitlök och potatis. Ansa och strimla fänkålen. Fräs alltsammans i oljan tills löken är guldgul och nästan genomskinlig. Tillsätt saffran.

2
Häll på fiskbuljong och vin. Koka soppan under lock 15-20 minuter. Smaksätt med salt, peppar och dill. (Tänk på att tärningsbuljong kan vara ganska salt.) Skär skinn- och benfri laxfilé i bitar. Lägg ner dem i soppan och låt den sjuda ytterligare 4-5 minuter tills fisken är genomkokt. Låt kräftstjärtarna rinna av väl och lägg ner dem i soppan mot slutet av koktiden, så att de precis hinner bli varma utan att koka. Servera soppan i heta skålar eller tallrikar med aioli och brödsnibbar.


Kommentar:
Uteslut aioli och brödsnibbar vid ev. allergi.