Du behöver
- 1 st lök medelstor gul
- 1 st vitlöksklyfta
- 1 st potatis medelstor
- 1/2-1 st fänkålshuvud litet
- 1.5 msk olivolja
- 1 st saffran
- 8 dl fiskbuljong av fond eller tärning
- 2 dl vitt vin
- salt
- 1.5 krm svartpeppar nymald
- 1 msk hackad dill
- laxfilé ca 300 g
- 1 st kräftstjärtar i lag (ca 380 g)
Gör så här
1
Skala och grovhacka lök, vitlök och potatis. Ansa och strimla fänkålen. Fräs alltsammans i oljan tills löken är guldgul och nästan genomskinlig. Tillsätt saffran.
2
Häll på fiskbuljong och vin. Koka soppan under lock 15-20 minuter. Smaksätt med salt, peppar och dill. (Tänk på att tärningsbuljong kan vara ganska salt.) Skär skinn- och benfri laxfilé i bitar. Lägg ner dem i soppan och låt den sjuda ytterligare 4-5 minuter tills fisken är genomkokt. Låt kräftstjärtarna rinna av väl och lägg ner dem i soppan mot slutet av koktiden, så att de precis hinner bli varma utan att koka. Servera soppan i heta skålar eller tallrikar med aioli och brödsnibbar.
Uteslut aioli och brödsnibbar vid ev. allergi.