Du behöver
- 50 g jäst
- 4 dl vatten, 37 grader
- 2 dl svart olivkräm
- 1 kg (1 påse) franskbröd-mix
- 50 g skalade saltade pistagemandlar (=125 g med skal, från snackshyllan)
Gör så här
1
Smula jästen i en degbunke och lös smulorna i vattnet. Blanda i rumsvarm olivkräm och allt utom drygt 1 dl av mjölblandningen. Spar sista mjölskvätten till utbakningen. Arbeta degen och låt den jäsa som påsen beskriver.
2
Arbeta degen på mjölad bänk, knåda in så många av mandlarna du kan (de vill gärna rymma igen, konstigt nog). Dela degen i 3 lika delar och trilla dem avlånga. Vrid varje bröd lite längs den egna axeln och lägg alla på papprad plåt att jäsa till dubbel storlek under bakduk.
3
Grädda mitt i 225 grader varm ugn cirka 20 minuter. Låt svalna på galler, utan bakduk för knaprigare yta. Kan frysas.
4
Nötallergiker kan ersätta pistagemandlarna med solrosfrön.
Komplett och lätt är tanken med brödmix, men kanske lite tråkig? Förtvivla icke – stoppa något spännande i och ta ett helt annat bröd ur ugnen.