Du behöver

  • Sorbet:
  • 2 1/2 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • 1 galia- eller ogenmelon, ca 500 g
  • Mandelbottnar:
  • 150 g mandelmassa
  • 1 äggvita
  • Jordgubbssås:
  • 300-400 g djupfrysta sockrade jordgubbar

Gör så här

1
Melonsorbet: Koka vatten och socker tills sockret löser sig. Låt lagen kallna.

2
Skär melonen i skal- och kärnfria bitar och kör i matberedare eller mixer till puré.

3
Blanda den med lagen och frys till sorbet i glassmaskin.

4
Eller blanda puré och lag i en skål och ställ i frysen att stelna. Rör om ibland så det inte blir ispiggar i massan.

5
Vispa om i den frysta sorbeten med elvisp så att den blir hanterlig. Forma och frys in kulor, bekvämt färdiga att lägga upp på mandelbottnar 5-10 minuter före servering.

6
Mandelbottnar: Riv mandelmassan grovt och blanda med vitan i kastrull. Värm på svag värme under omrörning till en smidig massa.

7
Bred ut 6 rundlar, cirka 8 cm i diameter, på bakplåtspapper på

8
en plåt. Grädda i 275 grader cirka 3 minuter.

9
Låt bottnarna svalna på galler. Kan bakas flera dagar i förväg och förvaras i burk.

10
Jordgubbssås: Kör jordgubbarna till sås i matberedare eller mixer. Lägg upp bottnarna med sorbetkulor på tallrikar och häll såsen runt om.

11
Sätt fram en skål med resten av såsen för