Du behöver

  • 1 st kalkon ca 3 kg

Dag 1:

2 st pressade vitlöksklyftor
2 st apelsiner saften av
0.5 dl olivolja
1 st citron saften av
1 st purjolök skivad
salt och peppar
1.5 tsk oregano
1.5 tsk spiskummin krossad

Dag 2:

1 st paprika grovhackad grön
1 st paprika grovhackad röd
0.5 dl sherry
0.5 dl honung
30 g smör eller margarin

Gör så här

1
Dag 1: Blanda vitlök, kummin och oregano med olivolja, salt, peppar, citron- och apelsinsaft. Gnid in kalkonen med detta. Fyll magen med purjolök. Täck över och låt detta stå till nästa dag.

2
Dag 2: Blanda honung och sherry och pensla kalkonen med det. Stoppa in hackad paprika i kalkonmagen. Blanda med den redan instoppade purjolöken. Sätt ugnen på 200 grader. Stek kalkonen i totalt cirka 3 timmar. Efter en timme lägger du på smörbitar och lite av honung- och sherryblandningen. När kalkonen är vackert gyllenbrun täcker du den med folie och steker den tills den är färdig. Köttsaften ska vara klar, ej rosa!