Du behöver
- 2 st lökar grovhackade gula
- 2.5 st vitlöksklyftor finhackade
- 2 msk olivolja
- 1.5 l vatten
- 1 dl fiskfond (från flaska)
- 5 dl vin torrt vitt
- 1/2-1 kg blåmusslor (eller 1 burk musslor i vatten)
- laxfilé ca 400 g färsk
- hälleflundra gös, eller abborrfilé (eller annan färsk fast vit fiskfilé)
- 2 dl passerade tomater
- 1 st timjankvist färsk
- 1 st lagerblad
- 1 st saffran 0.5 g
- 4 st morötter tunt snedskivade i slantar
- 2 st bladselleri
- 0.5 st paprika strimlad röd
- 1 tsk salt
- 2 krm svartpeppar
Extra smaktillägg:
kräftstjärtar (eller 500 g räkor med skal)
aioli (för recept klicka på rubriken nedan)
parmesanost riven
Gör så här
1
Fräs allt lökhack i olivoljan i en stor kastrull. Tillsätt och koka upp vatten, fiskfond och vin. Lägg i välborstade musslor med skal och koka på hög värme tills de öppnar sig. Ta upp och lägg musslorna på ett fat så länge.
2
Skär lax och vitfisk i ganska stora bitar. Lägg i och sjud dem i kokspadet några minuter. Ta upp och låt fiskbitarna vänta med musslorna. Blanda passerade tomater i kokspadet/buljongen. Tillsätt timjan, lagerblad, saffran, morotsslantar, skivad selleri och strimlad paprika. Sjud allt några minuter tills det är mjukt. Smaka av med salt och peppar.
3
Lägg tillbaka musslor och fisk i buljongen och hetta upp som allra hastigast. Fördela kokta musslor (eller musslor från burk), fisk och kräftstjärtar (eller skalade räkor) med buljongen i djupa tallrikar. Servera direkt. Med aioli, lite riven parmesanost och nybakat bröd, t.ex. Borglunds bröd.
Välj bröd som passar vid eventuell allergi.