Du behöver

  • 250 g vita vetebandnudlar
  • 1 st purjolök
  • 1 st squash liten
  • 1 st rödlök
  • 2 st morötter
  • laxfilé 500 g, i bitar
  • pilgrimsmussla
  • 1 msk matolja
  • limefrukt klyftor av 1-2

Sås:

1 tsk sesamfrön
1 st vitlöksklyfta pressad
1 msk ingefära riven och färsk
1 krm sambal oelek
bladpersilja eller koriander. Hackade, färska blad
0.5 dl risvinäger eller torr sherry
0.5 dl kinesisk soja
2 msk honung
1.5 krm maizena

Gör så här

1
Gör såsen först: Rosta sesamfröna i torr stekpanna och blanda med vitlök och ingefära i en skål. Rör i övriga ingredienser och låt såsen stå så länge.

2
Koka nudlarna enligt paketråd nätt och jämnt färdiga i vatten och låt rinna av väl.

3
Snitta och skölj purjon. Strimla den, squash, rödlök och morötter fint. Skär laxen skinnfri. Grilla eller stek den (och musslorna). Håll varmt under alfolie. Ge såsen ett uppkok.

4
Hetta upp oljan i wok eller plastbelagd stekpanna. Fräs först grönsaksstrimlorna några minuter. Vänd och lyft under tiden. Tillsätt och hetta upp nudlarna under varsam blandning. Häll på såsen och hetta upp som hastigast. Fördela blandningen på tallrikar och lägg upp fisk (och musslor). Servera med limeklyftor.