Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne

I nordöstra Skåne finns mängder med dolda pärlor att upptäcka, bortom Kristianstads mysiga stadskärna och Åhus vackra strand och pittoreska medeltidshus. Här är några av dem!

Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne

Skåne är fantastiskt året om och alla årstider har sin charm. Men våren är något alldeles speciellt, och den hittar hit tidigare än till resten av landet. Så varför inte boka in några dagar för rekreation i nordöstra Skåne med dess många sevärdheter?

Havsnära natur och kultur

Yngsjö är en riktig pärla som ligger i Hanöbukten, på cykelavstånd från Åhus. Den lilla orten är känd för sin fina sandstrand och sitt traditionella åla ske, vilket de gamla ålabodarna minner om än idag. Här finns stora möjligheter att vara aktiv i naturen och du kan bland annat vandra utmed vackra vandringsleder, som SL6 Vattenriket. Den tar dig från Bökestad vid Blekingegränsen till Drakamöllan på Österlen i sex etapper. Föredrar du att cykla fram kan du följa hela eller delar av Sydostleden eller Sydkustleden – två av tre nationella cykelleder i Sverige.

När det blir dags att fylla på energidepåerna rekommenderas ett besök på Darins Gelateri. De serverar både lunch och fika – men kanske framför allt den Italienska glassen gelato.

Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne
Pittoreska Yngsjö är bland annat känd för sin fina sandstrand och sitt traditionella ålafiske. FOTO: Zara Broström, Kristianstads kommun

Vill du övernatta i Yngsjö rekommenderas det vackra värdshuset Kastanjelund. Här är rummen personligt inredda och i restaurangen kan du njuta av god mat tillagad på det bästa från omgivningens gårdar. Ett annat alternativ är Yngsjö Havsbad där du kan bo i lägenhet eller i en av två stugor intill den milslånga stranden med havsbrisen precis utanför dörren. Även här kan du äta gott på den trevliga restaurangen.
Läs mer: www.kastanjelund.se och www.yngsjohavsbad.se

Naturskön ö med egen vingård

Öliv är kanske inte det första vi förknippar med Skåne, men det betyder inte att det inte finns! Mitt i Ivösjön, Skånes största sjö, ligger Ivön. I öns vackra och varierade natur kan du vandra eller cykla mellan hagar, fruktodlingar och skogar och upp till Ivö Klack – en urbergskulle som sträcker sig 134 meter över havet. Där uppe kan du slå dig ner med picknickkorgen och njuta av en fantastisk utsikt. Närheten till vattnet gör förstås att det finns stora möjligheter att både bada, fiska och paddla.

Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne
På Ivö fi nns en vacker och varierad natur. FOTO: Tobias Delfin, Bromölla kommun

Intill öns kyrka ligger Ivögården – en unik vingård. Här kan du gå på vinprovning, promenera i en fantastisk miljö, äta god mat på gårdens restaurang och stanna över natten. Föredrar du campingsemester rekommenderas Ivö Camping som ligger precis vid färjeläget. På området finns allt du önskar av en lyckad vistelse så som minigolf, bad och båtuthyrning och minilivs.
Läs mer: www.ivogarden.se och www.ivo-camping.nu

Naturen sedd från vattnet 

Gillar du naturupplevelser måste du planera in ett besök på naturum Vattenriket, bara ett stenkast från Kristianstads centrum. I den fantastiska miljön finns både utställningar och aktiviteter för hela familjen – och naturen i området är något alldeles särskilt. Här kan du både vandra, paddla och cykla, eller varför inte hoppa ombord på Safaribåten? Den tar dig fram på Helgeå och till sevärdheter som Lillö slottsruin. Kommer du hit under mars och april kan du även följa med på en unik transafari, då tusentals tranor stannar till vid Vattenrikets utemuseum Pulken under perioden. Så packa kikaren och gör dig redo för en minnesvärd båttur! Läs mer: www.vattenriket.se och www.safaribaten.se

Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne
Njut av naturen i Naturum Vattenriket. FOTO: Patrik Olofsson

Absoluta upplevelser

Visste du att det världsberömda varumärket Absolut kommer från Sverige, och närmare bestämt Åhus? Är du nyfiken på hur en av världens mest ikoniska spritvarumärken föddes eller varför det syns en mystisk, skäggig man på Absolutflaskan? Då får du inte missa Absolut Home. Förutom att få veta mer om Absolut kan du gå en guidad tur, testa en cocktailklass och lära dig grunderna i att göra cocktails eller besöka Absolut Homes restaurang. Där serverar köksmästare Fredrik Wallgren god mat lagad på närodlade råvaror och lokala specialiteter, som dessutom speglar årstiden utanför fönstret.
Läs mer: www.absoluthome.com

Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne
Ät och drick gott på Absolut Home.

Bo som en kunglighet

Sätt guldkant på vistelsen och ta in på Bäckaskog slott på näset mellan Ivösjön och Oppmannasjön. Slottets äldsta delar är från tidigt 1200-tal då byggnaden var ett kloster. På 1500- och 1600-talet gjordes det om till en slottsanläggning och genom historien har det besökts av många kända namn. Karl XV är ett av dom, och han vistades här varje sommar mellan 1845–1872. I modern tid har bland annat Stjärnorna på slottet spelats in vilket sprider ytterligare strålglans över den mäktiga byggnaden.

Bäckaskog slott har flera olika boendealternativ och du kan, som de själva säger, bo i allt “från slott till koja”. Det anrika slottet är ett alternativ, men du kan även bo i Karl XV:s värdshus intill Oppmansjön med badbryggan inpå knuten eller på Klostergården där munkarnas gamla kök finns bevarat.
Läs mer: www.backaskogslott.se

Från slottsvistelse till naturskön vandring – upplev nordöstra Skåne
Bo som en kunglighet på Bäckaskog slott. FOTO: Eva Gyllenberg, rucksack.se
Få fler tips på vad du kan göra i nordöstra Skåne på visitkristianstad.se! 

Kristianstads kommun finns även på: 
INSTAGRAM: @visitkristianstadFACEBOOK: @visitkristianstad

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top