Eva Rydberg gör sin sista säsong på Fredriksdal: ”Publiken har fått skratta och det är jag glad för”

Det blir den sista scenföreställningen. Eva Rydberg har bestämt sig. Efter 28 år på Fredriksdalsteatern tar hon farväl i sommar: ”Jag har älskat, verkligen älskat mitt yrke. Men nu känns det ganska så bra att sluta.”

1993 var Nils Poppe över 80 år och räknades som en av Sveriges största skådespelare och komiker. Han hade i princip räddat Fredriksdalsteatern när han tog över ledningen 1966 och återinförde folklustspelen på scenen. Eva Rydberg var Skånes andra stolthet och hade en minst lika gedigen karriär bakom sig, som showartist och inte minst komedienne av högsta klass.

Ändå hade de bara spelat mot varandra en gång, när Eva dansade i ”Blåjackor” 1959. När de stötte ihop pratade de istället – om mat.

– Jag tror vi var lite blyga båda två, säger Eva.   

Eva Rydberg

Ålder: Fyller 80 år 20 juni.
Familj: Maken Tony Johansson, barnen Kalle och Birgitta. Barnbarnen Vera och Astrid. Och Kalles nyfödda tvillingar Hugo och Majken.
Bor: I Hittarp, norr om Helsingborg.
Gör: Teaterdirektör.
Så firar jag födelsedagen: Med mina närmaste.
Hobby: Mitt yrke. Ett tag körde jag också motorcykel, det var kul.
Favoritplats: Där jag bor, jag älskar mitt hem.
Okänd talang: Kunde spela lite trummor.
Aktuell: Spelar sin sista föreställning på Fredriksdalsteatern i sommar.

Men som tur var tog Nils Poppe mod till sig 1993 och bad Eva att spela huvudrollen mot honom i ”Bröderna Östermans huskors”. Succén var omedelbar och personkemin dem emellan stark – men Eva höll ändå på att trilla av stolen när frågan kom: vill inte Eva ta över hans jobb och driva Fredriksdalsteatern?

– Det fanns inte i min värld, säger Eva. Jag tror jag skrattade av ren chock. Jag – teaterdirektör!

Eva Rydberg slutar som teaterdirektör

Eva lovade att prova under ett år för att se hur det fungerade, och nu har det plötsligt gått 30 år.

– Ja, jäklar vad fort de här åren har gått. Jag fattar ingenting. Tänk vad länge jag har sprungit runt här i buskarna på teatern.

I sommar fyller Eva Rydberg 80 år, och det är en bra tid att sätta punkt.

– Med ålderns rätt känner jag en viss mättnad, även om det ska bli väldigt kul med denna sista sommar, säger hon och fortsätter:

– Visst kommer jag att känna saknad, visst kommer jag att känna vemod, men det ska också bli skönt att få vara ledig, säger hon.

Nils Poppe kunde inte slite sig från teatern

Eva kommer heller inte att göra som Nils Poppe, som trots att han formellt hade slutat, inte kunde låta bli att vara på plats ibland. 

– Under repetitionerna satt Nisse där i sin korgstol och när jag skulle säga mina roliga repliker på premiären, så hade han redan avlossat dem! Han kunde inte låta bli!

Eva Rydberg är färdig med teaterscenen. ”Däremot skulle jag gärna göra små inhopp inom film och tv. Det vore väldigt roligt.” Foto: Stefan Lindblom

Vem tar över Fredriksdalsteatern?

Vem som ska ta över Fredriksdalsteatern är i skrivande stund inte klart, men Eva Rydberg hoppas att det blir hennes två barn Kalle och Birgitta, som ansökt tillsammans med svärsonen Robert, 2Entertain och Mikael Lindell Bolin om att driva teatern vidare.

– Jag skulle verkligen bli så glad om det blev så, det skulle kännas som en skön bro till nästa generation.

För barnen har verkligen Fredriksdalsteatern i blodet. De har i princip vuxit upp i kulisserna.

– Ja, de började i buljongen! säger Eva Rydberg och berättar att Nils Poppe alltid serverade varm buljong och delade ut filtar i pausen.

– Den där buljongen var väldigt viktig för Nisse, skrattar Eva. Nästan viktigare än premiären…

Barnen på scen

Men så småningom blev det smörgåsar istället för buljong och då fick Birgitta och Kalle rycka in och bre mackor. Snart hamnade de bakom scenen och hjälpte till med rekvisitan och därifrån var steget inte långt till att börja statera.

– Birgitta dansade balett och Kalle höll på med musik, men jag märkte ju snart att de också var väldigt roliga, säger Eva.

De senaste åren har hela familjen ofta varit samlad på scenen och i år är inget undantag.

Nils Poppes dotter Mia Poppe står med på scen

I sommarens föreställning ”Två man om en änka”, spelar Eva själv huvudrollen som den vackra änkan Julia Sjölin (inom parentes samma roll som Berit Carlberg hade i Nils Poppes föreställningar). Per Andersson och Anders Aldgard är hennes motspelare, men här syns också Birgitta och Kalle Rydberg, svärsonen Robert Rydberg – och även Nils Poppes dotter Mia Poppe. Dessutom några barnbarn. Så återväxten tycks tryggad.

Några råd till en eventuell efterträdare vill hon inte ge, mer än att det kanske ”inte är så lätt som man tror”.

– Det är ett stort ansvar att vara teaterdirektör, men mest har det ändå varit kul.

– Min man har skött affärssidan av verksamheten och utan hans hjälp med siffrorna hade jag aldrig orkat.

Vill gärna göra små inhopp inom film och tv

Även om vi inte kommer att se Eva på en teaterscen igen, så tänker hon inte lägga av helt. Hon är en riktig arbetsmyra, säger hon, och de två veckornas semester som hon unnat sig varje år har varit fullt tillräckliga.

– Däremot skulle jag gärna göra små inhopp inom film och tv. Det vore väldigt roligt. 

– Det behöver absolut inte vara några stora roller, understryker Eva, som i våras hade en liten roll i komedin ”Flykten till Östermalm” med bland andra Özz Nujen, och i ”Hack my heart”.  

Fredriksdalsteatern lockar 50 000 besökare varje sommar

Foto: Stefan Linblom

Fredriksdals friluftsteaterär en del av Fredriksdals friluftsmuseum i Helsingborg och har ibland kallats för “norra Europas vackraste friluftsteater”. Den invigdes den 27 juli 1932 med folklustspelet ”Värmlänningarna”. Nils Poppe tog över teatern 1966 och var ansvarig fram till 1993. Sedan 1994 är Eva Rydberg teaterdirektör, men slutar i år. Vem som tar över är ännu inte klart. Eva Rydbergs två barn Kalle och Birgitta har ansökt tillsammans med svärsonen Robert Rydberg, 2Entertain och Mikael Lindell Bolin om att driva teatern vidare. Regissör Anders Aldgård har lämnat ett anbud. Även Lundabolaget Anagram Live, som startades av Anders Jansson och Johan Wester vill ta över. Varje sommar lockar teatern över 50 000 personer. Sommarens föreställning ”Två man om en änka” spelas 15 juni till 19 augusti.

Eva Rydberg serverar på Hillesgården i Klippan

 Blir abstinensen för stor för oss, så kan vi i framtiden hitta Eva som servitris. Då och då dyker Eva nämligen upp i ett förkläde på Hillesgården i Klippan, ofta kring Mors och Fars dag.

– Att servera är underbart! Jag tycker att det är jättekul, jag älskar att se när människor blir glada.  

Tidigare hände det att gästerna konstaterade att ”du är väldigt lik Eva Rydberg”.

– Då brukade jag svara ”Ja, jag vet, men hon är mycket äldre”, säger Eva. Men nu går det ju inte länge, när folk vet att jag brukar hoppa in där. 

Ville hoppa ur planet

Även om arbetet har varit roligt, så har det höga tempot ibland tagit ut sin rätt.  

– Under många år hände det flera gånger att hjärtat rusade, men på den tiden fanns det inget som hette att man gick in i väggen. 

– Det kallades för skenande hjärta och det kändes som om jag inte fick luft och jag började kallsvettas. Jag minns så väl att det hände en gång i ett flygplan på väg till Los Angeles, jag ville bara hoppa ur planet. 

Förutom att försöka vila mer, la Eva om sin kost och blev vegetarian.

– Det hjälpte och jag är numera väldigt noga med vad jag stoppar i mig, säger hon.

När kände du senast av hjärtat?

– Jag är bättre på att lyssna på min kropps signaler idag, och känner när något är på väg. Då tar jag det lugnare.

Att hon fortfarande är i fysisk högform såg vi alla under årets Melodifestival där Eva visade upp en enorm spänst på scenen i sitt och Ewa Roos nummer ”Länge leve livet”. 

Håller sig i form med yoga, promenader och zumba

– Men det kostar på, jag får ingenting gratis. Jag gör mina tibetaner varje dag, promenerar och dansar zumba. Tibetanerna är en yoga som också kallas för ungdomens källa. Den kan jag varmt rekommendera till alla!

Trots att Eva alltid varit mycket framgångsrik har den dåliga självkänslan hängt med. Att hela tiden bli bedömd har frestat på, medger hon. Men vid 75 års ålder beslöt hon sig för att strunta i vad andra tycker. Man kan ändå inte göra mer än så gott man kan, menar Eva.

– Nu bryr jag mig inte längre. Folk får tycka och tänka vad de vill. Jag har helt enkelt blivit snällare mot mig själv.

– Sedan är det kanske lite sent att komma på det vid 75 års ålder…

Skrattet och glädjen har varit fokus i karriären

Ska hon sammanfatta karriären så är det skrattet och glädjen som alltid varit hennes fokus.

– Jag ställer mig i givakt och honnör, jag har gjort min plikt. Jag har roat folk, publiken har fått skratta och det är jag glad för. Det är det enda jag velat och jag har mår gott av det.

Så du håller med om det här citatet från Nils Poppe?

”Jag tror att man måste vara född till gycklare. Det räcker inte med bara talang och energi och allt det där, viktigast är nog att man tycker om att roa andra. Att man har roligt själv, annars orkar man inte för det är ett hårt jobb att spela pajas.”

– Ja! Till 100 procent!

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top