Fakta

Hemsida www.hjart-lungfonden.se

Startade år: 1904

Insamlade medel 2008: 145 mkr

Insamlings- och admin.kostnader: 15 %

90-konto: pg 909192-7, bg 909-1927

Medelm FRII: Ja

Hjärt-Lungfonden
Staffan Josephson och Katarina HanséusFoto: Martin Magntorn
Hjärt-Lungfonden
Undersökning med 3D-ultraljudsmaskin.Foto: Martin Magntorn

Idag finansieras så mycket som 70 procent av denna oberoende forskning i Sverige av Hjärt-Lungfonden. En annan viktig uppgift för Hjärt-Lungfonden är att genom aktivt opinionsarbete ge hjärt-, kärl- och lungfrågorna mer uppmärksamhet i samhällsdebatten.

Hjärt-Lungfonden bildades 1904 genom ett nationellt upprop mot den tidens stora folksjuk- dom, tuberkulos (tbc). Bakom uppropet stod dåvarande kronprins Gustaf och andra kända personer som Selma Lagerlöf. Kampen mot tbc var väldigt framgångsrik och tbc kan idag anses som en mycket liten sjukdom i Sverige. Idag är Hjärt-Lungfondens huvudfokus att bekämpa hjärt-, kärl- och lungsjukdomarna.

Enligt beräkningar så lider 1 miljon sven- skar av hjärt-kärlsjukdomar och hjärtinfarkt är den enskilt vanligaste dödsorsaken i Sverige. Akut kranskärlssjukdom är den vanligaste orsaken till akut sjukhusvård och en lika vanlig dödsorsak som alla cancersjukdomar till- sammans.

– De kunskaper vi har i dag om riskfaktorer, vård och behandling kommer till stor del från tidigare forskning. Men det finns mycket kvar att lära. Därför är det så viktigt att forskningen får fort- sätta, säger Anders Waldenström, ordförande i Hjärt-Lungfondens Forskningsråd.

Många tusen liv skulle kunna räddas om insatser sattes in i rätt tid och om forsk- ningen hade tillräckliga resurser. Trots att Hjärt-Lungfonden kunde bevilja 140 miljoner kronor till medicinsk forskning 2008 så motsvarar det endast cirka 12 procent av de pengar som forskarna behöver. Det är Hjärt-Lungfondens Forskningsråd som värderar ansökningar från forskare och beslutar om vilka som ska få medel från fonden. Hjärt-Lungfonden har inga statliga bidrag utan är helt beroende av gåvor från privatpersoner och företag.

För att ge en tydligare bild av vilka sjuk- domar man bekämpar har Hjärt-Lungfonden satt upp 12 mål för verksamheten, som ska vara uppfyllda år 2017. Målen är ofta kvantitativa och några av dem är att halvera antalet dödsfall i akut hjärtinfarkt, att fördubbla överlevnadsåren efter hjärtsvikt samt att halvera dödsfallen i KOL.

I Hjärtrapporten 2009 presenterar Hjärt-Lungfonden statistik från svenska hjärt- kärlregister. Hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande den grupp av sjukdomar som skördar allra flest liv i Sverige. Tack vare forskning och bättre vård överlever i dag allt fler men kvaliteten på den akuta hjärtsjukvården varierar stort mellan landets olika sjukhus. Jämfört med 2006 har hela 51 sjukhus av 74 förbättrat sin hjärtvård.

 

Av bidra.nu