Mentor
Hemsida: www.mentor.se
Startade år : 1994
Insamlade medel 2008: 13,4 Mkr
Insamlings- och admin.omkostn: 21%
Ant. anställda: 13 st
Ant. volontärer: ca 350 mentorer och 50 inspiratörer
90-konto: ja, pg 902502-4, bg 902-5024
Medlem FRII: Ja

Genom ett mentorskapsprogram till ungdomar och utbildning till föräldrar vill Mentor skapa starka relationer mellan unga och vuxna.
En av de stora friskfaktorerna för ungdomar är goda relationer med vuxna. Genom Mentor Sverige får varje år 350 elever mellan 13 och 17 år under ett års tid en mentor, en vuxen kompis. Under året träffas mentorn och eleven två gånger i månaden, ca två timmar per gång, och har ett antal uppgifter som de skall arbeta med under året. Vid några tillfällen sker gemensamma träffar med de andra mentorsparen, och vid uppstart och avslutning är även föräldrarna inbjudna.
Enda villkoret för att söka till mentorprogram- met är att eleven själv vill och har ett med- givande från föräldrarna. Mentor Sverige samarbetar med ett sextiotal skolor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Mentorerna är vanliga, vettiga vuxna, som får utbildning och vägledning av Mentor. Att vara mentor är utvecklande och ger möjlighet att pröva en annorlunda form av ledarskap.
-Vi har en jättekö av ungdomar som vill vara med i vårt mentorprogram, men vi behöver fler vuxna mentorer, säger Karin Jordås, generalsekreterare för Mentor Sverige.
Mentors ungdomsverksamhet innehåller också inspirationsaktiviteter. Där vill man fånga upp engagemanget hos sina företagspartners och tillsammans med samarbetsskolorna ta fram nya aktiviteter där vuxna och ungdomar kan mötas. Det kan vara att vuxna kommer ut till skolan och talar om yrkesval, arbetsliv och studier eller att en vuxen tar emot ungdomar på sin arbetsplats under en dag.
Mentor Sveriges verksamhet stöds av många företag, däribland SEB, H&M, EF och AstraZeneca. Tillsammans med JM och Hjulsta- skolan driver Mentor projektet ”Företaget” som går ut på att engagera elever med hög frånvaro och låga betyg i ett konkret projekt. Eleverna har under läsåret tillsammans med JM ritat och byggt om entrén och trappan till skolan. Och resultatet har varit positivt, eleverna har under tiden både minskat sin frånvaro och förbättrat sina betyg.
– Det är väldigt viktigt att satsa på att få ungdomar med hög frånvaro tillbaka till skolan, få dem motiverade och inspirerade, säger Karin Jordås. Genom praktiska övningar får de en ökad förståelse för vilka kunskaper man behöver och genom samarbetet med vuxna blir de sedda, lyssnade på och tagna på allvar.
Mentor samarbetar sedan förra sommaren med ungdomsfestivalen Ung08 i Kungsträdgården i Stockholm och har tillsammans med ungdomar skapat ungdomsforumet mot våld och droger, Team ID.
Mentor har även en föräldraverksamhet arbetar för att stärka föräldrar i föräldrarollen. Genom kurser och seminarier får föräldrar kunskaper i kommunikation och konflikthantering för att bygga goda och stabila relationer med sina barn. Kurserna ger också föräldrar kunskap om droger, och vad man som förälder bör vara observant på.
Mentor Sverige är en ideell organisation som arbetar för att ge ungdomar framtidstro, motivation och positiv utveckling, så att de får styrkan att stå emot våld och droger. Genom ett mentorskapsprogram till ungdomar och utbildning till föräldrar vill Mentor skapa starka relationer mellan unga och vuxna.
Hur har då situationen för unga förändrats de senare åren?
-Flickor dricker mer än förr, säger Karin Jordås. 4 av 10 flickor i 15-årsåldern på Östermalm i Stockholm är storkonsumenter av alkohol. Ju tidigare man börjar dricka desto högre är risken att hamna i missbruk. Ungdomar är en utsatt grupp. Fritidsaktiviteterna har skurits ned kraftigt de senaste 25 åren, och det kommer tyvärr bli ännu värre.
Vill du stödja Mentors drogförebyggande arbete för ungdomar genom ekonomiskt stöd eller genom att bli mentor eller inspiratör, klicka här