Fakta

Hemsida: www.ssrs.se

Startade år : 1907

Insamlade medel 2007: 115 Mkr
Insamlings- och admin.omkostn: 9%

Ant. anställda: 23
Ant. volontärer: 1 700

90-konto: Ja,
pg 900500-0, bg 900-5000
Medlem FRII: Ja

Sjöräddningssällskapet
Foto: Sjöräddningssällskapet
Sjöräddningssällskapet
Foto: Sjöräddningssällskapet
Sjöräddningssällskapet
Foto: Sjöräddningssällskapet

Sjöräddningssällskapet är en ideell förening som startades av eldsjälar för över 100 år sedan. Föreningen får inga bidrag från staten utan är helt beroende av gåvor, donationer och medlemsavgifter. Sjöräddningssällskapet driver 63 räddningsstationer längs Sveriges kuster och i insjöarna Vänern, Vättern, Hjälmaren och Mälaren.

Uppgiften är att rädda liv, men också att leda utvecklingen av en effektiv svensk räddningstjänst till sjöss. Under de 100 år som Sjöräddningssällskapet funnits har mer än 25 000 fartyg undsatts och mer än 70 000 människor fått hjälp i nödsituationer.

Varje dag har 300 sjöräddare jour. Dygnet runt, året om bär de frivilliga sjöräddarna personsökare. De är redo att lämna kaj inom 15 minuter när larmet går. Ambitionen är att nå olycksplatsen inom 30 minuter. Ofta går det ännu fortare.

Till vardags jobbar de som snickare, lärare, säljare, läkare och allt möjligt annat. På fritiden är de professionella sjöräddare utan betalning. En av dem är Sven-Erik Karlsson, som varit frivillig besättningsman vid RS Hasslö, sydväst om Karlskrona, i över 20 år.

– Att vara frivillig i Sjöräddningssällskapet är en jättekul uppgift, säger Sven-Erik Karlsson. Man gör nytta och det ger en jäkla tillfredsställelse. Och än så länge, ta i trä, har alla uppdrag flutit på utan några större problem. Ja, så när som på en del båtar som har sjunkit då. Just sjunkna, eller åtminstone grundstötta båtar, är det vanligaste uppdraget för de frivilliga på RS Hasslö. Skärgården i Blekinge är inte lättnavigerad.

Besättningsmännen får kontinuerligt utbildning inom bland annat personlig säkerhet, överlevnad, brandövning, sjukvård, navigation, radio- och båtkunskap samt övar tillsammans flera gånger i månaden.
 

Sjöräddningssällskapet har cirka 160 startklara båtar längs de svenska kusterna. Eftersom snabbhet är avgörande för att rädda liv, har man under de senaste åren satsat på att bygga nya, moderna båtar som kan gå i hög fart även i grov sjö. Det senaste tillskottet i flottan är den knappt fyra meter långa Rescuerunnern, en vattenskoter med förlängd akter som snabbt kan plocka upp nödställda personer ur vattnet. Flera av Sjöräddningssällskapets båtar har skänkts av företag eller privatpersoner, som då även fått ge namn till båten.
 

Nyligen anordnades en auktion av bl a Stena Line på TUR-mässan i Göteborg, vilket inbringade 63 000 kr till Sjöräddningssällskapet.

Sjöräddningssällskapet utför cirka 70 procent av all sjöräddning i Sverige. Med 1700 frivilliga besättningsmän, 160 räddningsbåtar och en hög beredskap kan man snabbt vara på plats vid nödsituationer till havs.

 

– Vår verksamhet är beroende av den här typen av gåvor så vi är väldigt tack- samma. Hela summan ska gå till att utbilda fler frivilliga sjöräddare så att vi kan rädda ännu fler liv, säger Rolf Westerström, vd på Sjöräddningssällskapet.

– Förr bestod våra frivilliga sjöräddare till största delen av fiskare och sjömän som kunde allt om livet på sjön. Så är det inte längre. Nu har vi brandmän, tandhygienister, fastighetsmäklare, sjuksköterskor, ja i princip alla yrken representerade, och det ställer högre krav på våra utbildningsinsatser. Den här gåvan räcker till hela grundutbildningen för åtta helt nya frivilliga sjöräddare, det är två båtbesättningar! fortsätter Rolf Westerström.
 

Sjöräddningssällskapet har över 73 000 medlemmar. Som medlem betalar man 600 kr per år som stöd till föreningen. I gengäld får man gratis hjälp om man får bensinstopp till sjöss. Ett ständigt medlemskap kostar 15 000 kr.

Vill du stödja Sjöräddningssällskapet

Vill du bli medlem i Sjöräddningssällskapet

 

Av. Bidra.nu