Färganalys: Hitta vilka färger som klär dig!

1980-talets färganalys har blivit populär igen. Men nu är det tonårs­killar som kommer med sina mammor för att hitta sina bästa färger. Tacka TikTok för det.

Vem hade kunnat ana att 1980-talets färganalys skulle komma tillbaka? Och att det nu är tonåringar som vill veta om de är sommar, höst, vinter eller vår. 

– Det är en stor trend på TikTok. Tonåringar lägger upp filmer där de visar hur de provar tyger i olika färger mot ansiktet och frågar ”yes or no?” Och deras följare tycker att det är kul att se skillnaden och att få rösta, är det ja eller nej, hur olika det kan bli med olika färger, säger Margareta Hallin, modemångsysslare som också har färganalys på sin yrkespalett. 

Margareta Hallin

Ålder: 59 år.
Bor: Göteborg.
Gör: Influencer med instagramkontot 50something, designer, certifierad färg- och stilkonsult. 

Framför allt tror hon att det handlar om hållbarhet. Vet man vilka färger man verkligen passar i så kan man välja kläder med större omsorg och slippa ha garderoben full av plagg som aldrig används. 

Modeintresserade Margareta, som trodde att hon verkligen hade koll på vilka färger hon passade i, blev själv överraskad och fick lära om. 

Margareta Hallin.

– Förr var jag säker på att jag var en höst och valde gärna rostiga toner. När jag fick beskedet att jag är en vinter – sa jag ”Det kan inte stämma!”

Men hon kunde ju se att de kalla färgerna passade bättre, lyfte fram hennes egna färger. 

Hitta kläder som framhäver dig

Och det är det som är vitsen med färganalys.

– Det är du som ska synas, inte kläderna, säger Margareta. 

Höst. En höstperson kännetecknas av varma och gyllene toner ­ och har ofta bruna ögon. Passar i varma höstfärger. Typisk höst: Kronprinsessan Victoria, Julia Roberts.

Men vi tar det från hennes egen nystart mitt i livet. Efter många år i resebranschen fann hon sig mitt i pandemin plötsligt efter alla år utan jobb. Men med tillgång till Trygghetsrådets stöd för att hitta nytt jobb och kanske gå en utbildning. 

– Jag kände starkt att nu ville jag starta eget och jag har alltid varit snabb på att uppfatta trender i tiden. Så jag anade att färganalys var på väg tillbaka. Och jag hade en idé om att göra det på roligare, lättsammare sätt. 

Utbildning i färganalys

Iförd mask och visir (detta var under pandemin) fick Margareta gå sin utbildning i färganalys. Det var en lång process innan hon blev certifierad. 

– Men jag kände att det var så roligt och att jag faktiskt hade öga för det här. 

Vinter. Har ofta ljus hy – eller olivfärgad men då med ­kyligare undertoner. Vinterpersoner klarar starka kontraster, tänk svart och vitt och starkt ceriserosa. Typisk vinter: Agneta Sjödin, drottning Silvia.

Sedan har det bara exploderat, numera får Margareta Hallin säga nej till många som vill komma till henne för att göra en färganalys. En del kommer i grupper då det är mer fest och bubbel och prat och en snabbkurs i färg­analys. Andra kommer enskilt­ ­eller två eller tre för en personlig genomgång. Och ofta är det tonårsbarn som kommer med sina mammor! Och det är barnen som varit drivande – de har ju sett det fantastiska med färganalys på TikTok. 

Hur går en färganalys till? 

– Jag börjar med att titta på dina färger och toner. Därefter har jag en mängd färgkartor där jag ska hitta exakt dina för hud, ögon och hårfärg. Dessa färger har en egen koordinat som tillsammans visar vilken årstid samt var i årstiden du ligger.

Vår. En vårperson har friska och klara färger, ofta med röda undertoner i håret och ofta ögon som går mot grönt. En vårperson lyser ­ i varmt turkos, korall och persika. Typisk vår: Lena Endre, Nicole Kidman.

Är dagens färganalys annorlunda än 80-talets?

– Absolut, den har förfinats och dessutom gör man ofta beräkningar i datorn. Jag hittade min mammas färganalys från 80-talet och hon hade fått 15 färger som hon skulle hålla sig till. I dag får du 45. 

Om man har varit med ett tag, har man då inte lärt sig vilka färger man passar i?

– Jo, för många så blir analysen mycket av en bekräftelse, men många får också aha-upplevelser. Efter 50 har man lärt sig mycket om vad man gillar och är mer trygg i sin stil. Mitt eget köpbeteende har ändrats. Det blir färre men värre, brukar jag säga. Alltså, jag köper färre plagg men de är dyrare och håller längre. Då är det viktigt att välja rätt. 

Kommer män för att göra färganalys?

– Hittills har jag enbart haft unga killar som kunder, men män borde göra färganalys tycker jag. De har ofta så få färger de väljer bland. Jag visade en gång en man hur han skulle se ut i beige-bruna färger och han blev helt överväldigad – det hade han aldrig vågat prova själv. 

Sommar. De flesta skandinaver är sommar med ljust hår, blå ögon och en aning rosafärgad hy. En sommarperson passar i mjuka, svala pasteller, tänk gammelrosa och silversmycken. Typisk sommar: Kronprinsessan Mette-Marit, Jennifer Aniston.

Kan ens bästa färger ändras när man blir äldre och hud och hår ändrar ton?

– Ja, om du är 50+ och kanske har varit en sommar hela livet kan du börja gå mot att bli en ljus vinter. 

Om man gör en färg­analys och inser att man valt fel färger tidigare, ska man rensa ut allt då?

– Absolut inte. Det är en process och du kan kanske långsamt fasa ut en del plagg och komplettera med nya. För mig själv har den processen tagit två år. Jag har insett att jag försvinner i mustiga hösttoner – med kallare färger kommer jag fram betydligt bättre. 

Lilla gör-det-själv-färganalysen

  • Leta rätt på något klart orange och något klart lila. Ett par tygbitar, något plagg, något föremål. Ställ dig framför en spegel och håll färgerna mot ditt ansikte. Vilken färg lyfter fram dig och vilken färg får dig att se blek ut? Är orange bäst drar du åt det varma hållet och är antingen höst eller vår, är lila bättre så drar du åt det kalla hållet och är antingen sommar eller vinter. 
  • Fortsätt med att gå igenom din garderob och plocka ut tre plagg som du verkligen tycker om och trivs i. Och tre plagg som du gillar men sällan använder för att du känner att det ”skaver”. Var kritisk och titta verkligen på dig själv i spegeln och se hur de olika färgerna på kläderna förändrar färgerna i ditt ansikte.
  • Sök på Google efter ”färg­cirkel” (den togs fram av Johannes Itt, en schweizisk konstnär och färgteoretiker som levde 1888-1967). Färgcirkeln är uppdelad i två fält. Blått och således kallt för sommar och vinter på den ena sidan och gult med varma toner för höst och vår på den andra. Mellan dessa ligger grönt på ena sidan och rött på den andra. Båda dessa färger finns i både varma och kalla toner. Det gäller att hitta just sin ton.
  • Ta nu en titt på de plagg du samlat från din garderob. De där du gillar och trivs i – var återfinns deras färger i din färgcirkel? Och de där plaggen som skaver – var ligger deras färger i färgcirkeln? Även om du inte gör en regelrätt färg-
  • analys kan du komma långt med hjälp av färgcirkeln.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top