BLW-metoden: Därför ska du ge spädbarn bitar i stället för puré

Den nya trenden inom småbarnsmat är att skippa puréerna och i stället låta barnen äta själva och plocka sina egna bitar. Läs om smarta metoden som kallas BLW.

Som småbarnsförälder eller far- och morförälder har du säkert suttit och matat en bebis med färggranna puréer som i proceduren hamnat lite varstans. Klassiska knep för att få i maten är att låtsas vara ett flygplan som kommer för att lämna sin last. Problemet med matandet med sked hur man än väljer att se på det är att man till syvende och sist faktiskt trycker i barnet maten.

Den senaste trenden inom barnmat handlar om att låta barnet äta självt från så tidig ålder som möjligt. BLW eller Baby Led Weaning, handlar om att ge lagom stora och mjukkokta matbitar som en 6-månaders bebis kan hantera. Fördelen med metoden är att barnets eget intresse för mat hamnar i fokus och att det blir mer av lek och utforskande än tvång. En introduktion till mat på det här sättet är också bättre för matlusten längre fram. Att barnet dessutom kan äta liknade mat som resten av familjen äter är ytterligare en bonus. 

Ett av de roligaste exemplen jag sett är ett kokt broccolihuvud som barnet kunde hålla i stammen och sedan beta av. Det vanligaste är annars att servera kokta grönskasbitar som barnet får lukta och känna på och till sista äta av. Det viktiga är att inte ta för stora och hårda bitar som kan fastna i halsen. 

När kan du då börja? Jo så fort barnet kan sitta själv och föra mat till munnen, för de flesta bebisar handlar det om en ålder på runt 6 månader. För att säkerställa att barnet får i sig tillräckligt med näring under experimenterandet så är det bra att fortsätta att amma samtidigt. 

Så sätt nu igång med det här eller tipsa någon som ofta har matkaos hemma. Småbarnsfamiljer behöver varje nytt gott råd de kan få, då det är ett tufft jobb med småbarn. Det kan jag själv intyga.

På BLW-sidan kan du läsa mer om det här beprövade sättet att få igång matlusten. 

Annons
Scroll to Top