• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Rent hus utan gifter - nio ekosmarta städtips

  Städning kan vara ett riktigt smutsigt jobb med giftiga kemikalier och starka parfymer. Välj hellre att städa miljösmart. Det blir lika rent med ättika, såpa och lite diskmedel.

  Rent hus utan gifter - nio ekosmarta städtips

  Nu när vårsolen börjar lysa in syns det tydligt att det är dags för storstädning. Det skarpa ljuset lyser upp dammpartiklar i luften och visar obarmhärtigt tydligt smutsen på fönstren.
  Vanliga rengöringsmedel innehåller ofta giftiga ämnen som kan vara frätande eller ge allergi. Många rengöringsmedel innehåller tensider som kan påverka djurlivet eller vattenkvaliteten när ämnena kommer ut i våra vattendrag.

  Innehåller parfym

  Rengöringsmedlen innehåller också i många fall parfym, delvis för att dölja doften av de starka kemikalierna. Vill du trots allt köpa rengöringsmedel så välj såpa eller andra märken märkta med Naturskyddsföreningens märke "bra miljöval".

  Det mesta har du redan

  Den som vill städa miljövänligt hittar annars det mesta som behövs hemma i köksskåpen; ättika, vinäger, bakpulver, salt och citron är till exempel bra att ha när man vill göra rent i kök och badrum.

  Håll rent vid dörren

  Det sägs att nästan all smuts på golvet kommer in via ytterdörren.  Med en bra dörrmatta hindrar du smuts och grus från att komma in, och minskar på så sätt behovet av städning.

  Ta bort på en gång

  Ett annat bra tips är att ta bort fläckar, kladd och spill på en gång. Ingrodd smuts kräver ofta mer medel och bearbetning.  En annan miljövänlig städhjälp är mirakeltrasan. Den kan användas både torr och blöt och löser ofta fläckar utan annan hjälp än vatten.  Mirakeltrasan har fått sitt namn från att den nästan mirakulöst trollar bort både damm och smuts, helst kemikaliefritt, utan någon hjälp av rengöringsmedel.

  Nio ekosmarta städtips

  1. Fixa en sprejflaska med 5 dl vatten, 1 msk ättika  (12 %)och några droppar diskmedel. Spreja på kladdiga ytor och torka med trasa.

  2. Häll 1 dl ättika (12 %) i toa­letten när du går och lägger dig på kvällen. Låt stå över natten. Borsta ur och spola nästa morgon.

  3. Häll 2 msk ättika (12 %) tillsammans med tvättmedlet i tvättmaskinen när du tvättar frottéhanddukar (tvätta i minst 60 grader, gärna varmare). Det tar bort sur och unken lukt både i tvättmaskinen och i handdukarna.

  4. Häll 1/2 dl ättika istället för spolglans i diskmaskinen. Ättika löser kalklagringarna på bestick och glas.

  5. Investera i bra mirakeltrasor. De finns också som golvmopp. Har du ingen mirakeltrasa så kan du använda dagstidningspapper när du putsar fönster eller speglar. Tidningspappret luddar aldrig.

  6. Ställ in en kopp vatten med pressad citron i mikrougnen och värm på full effekt en minut. Sedan går det lätt att torka bort kladdet och dålig lukt försvinner.

  7. Gör rent på spisen genom att hälla på ättika och sedan strö över rikligt med bakpulver. Låt bubbla och fräsa ett tag, rengör därefter med en trasa och ljummet vatten.

  8. Ha alltid en mirakeltrasa till hands i badrummet. Några enkla tag så är kranar och handfat fräscha.

  9. En skål med ättika (12 %) på mittenhyllan, tar bort dålig lukt i kylskåpet.

   

  Läs också:

  Städexpertens städtips >>

  Så får du vårfina fönster >>

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!