Du behöver
-
Ca 35 st:
- 250 g smör
- 6 dl mjölk
- 50 g jäst
- 1 ägg
- 2 1/3 dl strösocker
- ½ tsk salt
- 3 tsk malen kardemumma
- 1 kg vetemjöl
- 1 ägg till pensling Fyllning:
- 200 g färdig vaniljkräm Topping:
- ½ dl strösocker Ugn: 225°
Gör så här
Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och tillsätt mjölken. Blandningen ska vara fingervarm. Lös upp jästen i den ljumma degvätskan.
Lägg de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt ägget och häll i degvätskan. Arbeta degen i en köksmaskin i ca 5 minuter tills den släpper från bunken. Justera eventuellt med mer mjöl.
Täck över degen med en kökshandduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 45 minuter.
Kavla ut degen till en avlång platta, ca 15 cm bred. Lägg på vaniljfyllningen och vik ena halvan över den andra. Skär degen i 3 cm breda remsor för att skapa avlånga bullar.
Låt bullarna jäsa ytterligare 30-40 minuter. Pensla med ägg och strö över strösocker.
Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.