Enkla vaniljbullar

Lättbakade bullar rikligt fyllda med vaniljkräm. Forma vaniljbullarna enkelt genom att vika degen dubbelt över fyllningen.

Du behöver

    Ca 35 st:
  • 250 g smör
  • 6 dl mjölk
  • 50 g jäst
  • 1 ägg
  • 2 1/3 dl strösocker
  • ½ tsk salt
  • 3 tsk malen kardemumma
  • 1 kg vetemjöl
  • 1 ägg till pensling
  • Fyllning:
  • 200 g färdig vaniljkräm
  • Topping:
  • ½ dl strösocker
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smält smöret i en kastrull, ta av från plattan och tillsätt mjölken. Blandningen ska vara fingervarm. Lös upp jästen i den ljumma degvätskan.

2

Lägg de torra ingredienserna i en bunke, tillsätt ägget och häll i degvätskan. Arbeta degen i en köksmaskin i ca 5 minuter tills den släpper från bunken. Justera eventuellt med mer mjöl.

3

Täck över degen med en kökshandduk och låt jäsa på en varm plats till dubbel storlek, ca 45 minuter.

4

Kavla ut degen till en avlång platta, ca 15 cm bred. Lägg på vaniljfyllningen och vik ena halvan över den andra. Skär degen i 3 cm breda remsor för att skapa avlånga bullar.

5

Låt bullarna jäsa ytterligare 30-40 minuter. Pensla med ägg och strö över strösocker.

6

Grädda i mitten av ugnen i 10–12 minuter.

Scroll to Top