Du behöver

    20 stycken:
  • 25 g jäst
  • 2 ½ dl mjölk, 37°
  • ¾ dl strösocker
  • 1 tsk mald kardemumma
  • ½ tsk vaniljsocker
  • 1 ägg
  • 8 dl vetemjöl
  • 75 g smör, rumsvarmt
  • ½ tsk salt
  • uppvispat ägg till pensling
  • Fyllning:
  • 100 g smör, rumsvarmt
  • ¾ dl strösocker
  • 1 citron, finrivet skal
  • 1 msk vetemjöl
  • 1 msk vallmofrön
  • Pensling:
  • ½ dl strösocker
  • 3 msk vatten
  • Ugn: 225°

Gör så här

1

Smula ner jästen i en degskål. Häll på mjölken och rör tills jästen lösts upp.

2

Tillsätt socker, kardemumma, vaniljsocker, ägg, det mesta av mjölet och smöret i bitar.

3

Arbeta degen väl i maskin i 10 minuter. Tillsätt salt på slutet.

4

Fyllning: Rör ihop smör, socker, citronskal, mjöl och vallmofrön.

5

Ta upp degen på mjölat bakbord. Kavla ut den tunt, ca 60 x 55 cm. Bred på fyllning och dela degen i 2 delar på längden. Rulla ihop varje del.

6

Dra försiktigt ut rullarna lite till och dela varje i 11 cm långa bitar. Skär ett snitt i varje bit, men inte ända upp. Tvinna varje remsa och forma till en bulle.

7

Låt bullarna jäsa övertäckta i ca 2 timmar tills de känns lätta.

8

Grädda mitt i ugnen i 10 minuter.

9

Pensling: Koka upp socker och vatten. Pensla de nygräddade bullarna med sockerlag.