Du behöver

    4–6 portioner:
  • 1 kg benfritt kött av kalvhögrev, lammstek eller grytbitar av nötkött
  • 1 morot
  • 1 gul lök
  • 2 lagerblad
  • 5 vitpepparkorn
  • 2 tsk salt per liter vatten
  • ½ purjolök
  • 1 liten bit rotselleri
  • Pepparrotssås:
  • 3 msk smör
  • 5 msk vetemjöl
  • 8 dl buljong från köttkoket
  • 2 dl vispgrädde
  • 1 dl färskriven pepparrot
  • ½ tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk citronsaft
  • ½ dl finhackad persilja
  • Servera med:
  • kokt potatis
  • kokta haricots verts
  • kokta morötter
  • Garnera med:
  • hackad persilja
  • grovriven pepparrot

Gör så här

1

Putsa köttet och dela det i ca 2 x 2 cm stora bitar. Lägg köttet i en kastrull och täck med vatten. Låt koka upp och skumma av med en slev.

2

Skala och skiva moroten. Skala och klyfta löken. Vänd ner morot, lök, lagerblad, vitpepparkorn och salt i grytan.

3

Ansa, dela och strimla purjolöken och vänd ner i grytan. Skala och tärna rotsellerin grovt och vänd ner i grytan. Låt köttet koka på låg värme i 1–1 ½ timme tills det är mört. Pepparrotskött kräver en stunds koktid men sköter sig självt. Skumma av ordentligt så får du en klar och fin buljong.

4

Häll av köttet i ett durkslag och spara buljongen i en kastrull.

5

Pepparrotssås: Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet. Rör om och tillsätt lite av köttbuljongen. Rör om tills blandningen är klumpfri.

6

Tillsätt resten av köttbuljongen lite i taget under omrörning. Tillsätt grädden och koka på svag värme i ca 5 minuter. Rör om då och då.

7

Vänd ner pepparrot, salt, vitpeppar, citronsaft och persilja i såsen.

8

Vänd ner köttet i såsen. Låt allt få ett uppkok. Plocka eventuellt bort lagerbladen.

9

Servera med potatis och grönsaker. Garnera med persilja och riven pepparrot.