Du behöver

    Färdig mängd: Ca 1 1/2 liter
  • 1 ½ kg plommon
  • 1 urskrapad vaniljstång
  • 1 kanelstång
  • 1 dl vatten
  • 1 kg syltsocker

Gör så här

1

Skölj och dela plommonen på mitten. Räkna kärnorna.

2

Lägg plommon, urskrapad vaniljstång, kanelstång i en gryta och häll i vatten.

3

Hetta långsamt upp frukten. Koka marmeladen på svag värme under lock ca 40 minuter. Skaka lite då och då. Plocka upp kärnorna.

4

Tillsätt syltsockret och höj värmen. Koka marmeladen kraftigt utan lock i 2–3 minuter.

5

Ta grytan från värmen och skumma noga. Låt marmeladen vila i ca 15 minuter och rör försiktigt någon gång under tiden så att temperaturen jämnas ut.

6

Häll upp marmeladen på varma, väl rengjorda burkar och sätt genast på lock. Det är viktigt att marmeladen hälls ända upp till kanten. Förvara mörkt och svalt.