Ättiksgurka

Ett måste till leverpastej, köttbullar, färsbiffar och andra kötträtter!

Du behöver

  • 2.5 kg Västeråsgurka inläggningsgurka
  • 12 st dillkronor
  • 12 st svartvinbärsblad
  • 0.5 dl tärnad pepparrot

Saltlag:

1 dl salt per liter vatten

Ättikslag:

3 dl ättiksprit 12 %
10 dl vatten
10 dl strösocker
0.25 dl gula senapsfrön
5 st kryddnejlikor
1 tsk vitpepparkorn

Gör så här

1

Borsta och skölj gurkorna rena. Picka skalet med en gaffel och lägg dem i en stor bunke.

2

Saltlag: Mät upp och häll i så mycket vatten att det täcker gurkorna. Tillsätt salt (1 dl salt/liter vatten). Låt stå i kylen, 1 dygn. Häll av saltvattnet och skölj av gurkorna.

3

Ättikslag: Blanda ättiksprit, vatten, socker, senapsfrön, kryddnejlikor och pepparkorn i en gryta, och koka upp. Ställ grytan i kallt vattenbad.

4

Varva gurkor, dillkronor, vinbärsblad och pepparrot i rena glasburkar. Häll den kalla lagen över gurkorna. Sätt på lock och låt stå svalt i 2 dygn.

5

Häll lagen i en kastrull och koka upp den på nytt. Skumma och låt lagen kallna i kallt vattenbad. Häll lagen över gurkorna. Sätt på lock och låt svalna. Förvara i kylen. Efter 4 veckor är de knapriga och har fått rätt smak.

Scroll to Top