Du behöver

  • 50 g jäst
  • 50 g smör
  • 5 dl mjölk
  • 1.5 tsk salt
  • 1 dl brödsirap mörk
  • 8 dl rågmjöl fint
  • 7.5 dl vetemjöl special
  • 1 dl russin

Garnering

vetemjöl

Ugn: 225

Gör så här

1
Smula ner jästen i en skål.

2
Smält smöret och tillsätt mjölken. Låt det bli fingervarmt (37°). Häll det över jästen och rör om så att den löser sig.

3
Tillsätt salt, sirap, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Knåda degen kraftigt tills den är blank och smidig.

4
Arbeta in russinen. Låt degen jäsa under duk ca 45 minuter.

5
Stjälp upp degen på bakbordet och knåda degen smidig på nytt. Rulla ut tjock rulle. Skär den i tjocka skivor, ca 24 st. Jämna till dem något.

6
Doppa bullarna i vetemjöl. Lägg dem på bakpappersklädd plåt. Låt jäsa under duk ca 40 minuter.

7
Grädda mitt i ugnen ca 12-15 minuter eller tills bullarna har fin färg och känns torra.

8
Låt bullarna kallna på galler under duk. De går att frysa.