Du behöver

Spad:

1 l vatten 1 msk salt
1 st lagerblad
5 st vitpepparkorn
0.5 st gul lök
1 msk ättiksprit

Örtagårdssås:

1.5 dl crème fraîche eller vispgrädde
0.75 dl majonnäs
0.5 dl hackad dill
0.5 dl hackad gräslök
1 tsk dragon
1 krm vitpeppar
2 krm salt

Det här behövs för 4­-6 port:

Gör så här

1
Skrapa skinnet på laxen och skär den i portionsbitar, ca 4 cm tjocka.

2
Koka upp spadet och låt det koka i ca 10 minuter. Lägg fisken i en annan gryta och häll spadet över. Sjud fisken på svag värme under lock ca 15­-20 minuter.

3
Låt fisken svalna i spadet. Ta av skinnet på fisken medan den är ljum.

4
Lägg fisken i en skål och sila över spadet. Lägg på färska dillkvistar och ställ skålen kallt.

5
Blanda creme fraiche (eller vispad grädde) med majonnäs, kryddgrönt och lite salt och peppar. Ställ såsen kallt att “mogna”.

6
Servera laxen med såsen, kokt dillpotatis och sallad.


Kommentar:
Vill du att laxen ska behålla sin färg, uteslut då ättikan, som gör fisken blek. Samma recept kan användas till makrill, sik, röding och regnbåge.