• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Vilket te väljer du?

  Var fjärde svensk dricker te varje dag. Men var fjärde tedrickare byter aldrig smak. Lite synd för det finns många sorter att välja på idag.

  Vilket te väljer du?

  Grönt, gult, svart och vitt te härstammar alla från tebusken Camelia sinensis, vars blad innehåller en speciell typ av antioxidanter, kallade flavonoider. 

  Den starkaste av dem, ECGC, har i studier visat sig kunna förebygga både cancer och hjärt- kärlsjukdomar.

  Svart, grönt och vitt te innehåller också koffein 

  Svart te

  Svart te är det mest bearbetade av teerna och innehåller därmed minst flavonoider men mest koffein. Efter plockning får bladen, som vanligen skärs eller krossas, oxidera, en process under vilken bladen tappar sin gröna färg och svartnar, varefter de torkas. Svart te tappar inte smak vid lagring lika fort som grönt te.

  Svart te innehåller mest koffein.

  Vitt te

  Vitt te eller kejsarte, anses som det finaste av alla teer. Det görs av de små unga, håriga bladknopparna på busken och är minimalt bearbetat. Vitt te varken ångas eller steks, det torkas direkt och har lägst koffeinhalt men högst antioxidanthalt. Förmodligen var detta den allra första sortens te man drack. 

  Grönt te

  Grönt te är det te som är mest studerat. Det är mindre bearbetat, ojäst och har betydligt mer flavonoider. Även så kallade katechiner som anses både hälsosamma och farliga eftersom de tycks påverka levern negativt i för höga doser, så drick måttligt.

   

  Grönt te är det te som är mest studerat.

  Gult te

  Gult te är ett mellanting mellan grönt och vitt te. Teet har fått vissna och sen torka i stackar, alternativt inslaget i papper eller hudar. Detta ger ett te med en mild och inte så gräsig smak. Det tar lång tid att framställa och är ganska ovanligt. Bereds som grönt te.

  Rött te är egentligen inget äkta te.

  Rött te

  Rött te, rooibos te, är inget äkta te. Det görs av blad från den sydafrikanska järneksbusken Aspalathus linearis. Bladen jäser i rullar nergrävda i jorden, detta gör att de får en röd färg.

  Rooibos har använts i flera hundra år i Sydafrika som medicinaldryck och påstås förhindra uppkomst av allergier, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Det är koffeinfritt och innehåller många mineraler och även ämnen som tros motverka åldrande.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!