Kristian Luuk: ”Jag tror inte riktigt på evig kärlek”

Kristian Luuk är känd för att hålla hårt på integriteten och vill inte prata om sitt privatliv. Samtidigt berättar han att skilsmässan från Carina Berg var det svåraste han gått igenom. – På lång sikt tror jag att en skilsmässa kan leda till något nytt och bra, säger han.

Kristian Luuk har så länge han kan minnas älskat att göra intervjuer. När han gjorde sin talkshow Sen kväll med Luuk 1996–2005 var det alltid intervjudelen han tyckte var allra roligast. Där fick Kristian träffa stjärnor som Madonna, Bruce Springsteen och Whitney Houston. Att han under hösten har lett Min sanning, ett av våra största tv-program i intervjuformat, är kanske därför inte så konstigt.

– Jag är en nyfiken person och att nu få sitta en hel timme med en gäst känns oerhört lyxigt! På något sätt känns det som att allt jag jobbat med tidigare i mitt liv har lett mig fram till just den här punkten, säger han.

Tidigare har Anna Hedenmo axlat hela ansvaret men nu kommer hon och Kristian att turas om.

– Alltså, ramarna för programmet är ju de samma. Både Anna och jag intervjuar människor som på något sätt gjort avtryck i det svenska samhället. Det är politiker, företagsledare, artister, skådespelare. Meningen är att vi ska kunna gå djupt i en hel del frågor. Sedan gör ju jag det på mitt sätt, medan Anna har sin stil, säger Kristian när jag frågar om det blir svårt att komma efter en programledare som redan är så etablerad i just detta program.

Kristian önskar att hans tittare ska få se en ny eller annan sida hos hans gäster. Och att man som tittare ska bli berörd på något sätt.

Mest ovan känner han sig i intervjuer med företagsledare och politiker.

– Folk från kultur och underhållning har jag ofta intervjuat under åren som programledare inom nöje. Så det är extra spännande att få möta till exempel Birgitta Ohlsson och Leif Pagrotsky. Men jag blir inte särskilt nervös, bara peppad och hedrad.

Kristian Luuk

Ålder: 56 år.
Familj: Tre barn i åldrarna 25, 23 och 12.
Bor: I Stockholm.
Gör: Programledare.

Nyper sig i armen under inspelningen av På spåret

Efter att ha synts i tv-rutan i så många år upplever Kristian att jobbet har blivit en stor del av hans identitet. Det går liksom inte att komma undan eftersom han hela tiden blir påmind om det i sin vardag.

– Folk ropar ”Vart e vi på väg, Luuk!” och så, säger Kristian och skrattar.

Att verkligen få jobba med radio och tv var länge bara en barndomsdröm. Kristian utbildade sig först till civilekonom och tanken var att han skulle jobba med marknadsföring eller på ett större företag.

– Det tog många år innan jag insåg att det här med programlederi skulle kunna bli mitt riktiga jobb, säger Kristian som inte kan identifiera sig med yrkestiteln journalist.

– Jag vill egentligen inte kalla mig för journalist, eftersom jag inte läst en enda poäng journalistik. Jag ser mig mer som en nyfiken person som genom åren fått en allt större plattform att ställa mina frågor på.

– Tyvärr har jag inga sådana där intressen där man åker ut i naturen och gör något helt annat, säger Kristian Luuk. Foto: TT

Som yrkesperson tycker Kristian att han förändrat sig på flera olika plan sedan starten i Sen kväll med Luuk. Han har fått en annan säkerhet och ett större lugn. Under Sen kväll-tiden var han extremt neurotisk och hade svårt att njuta av stunden.

– Då låg jag alltid ett steg före och tänkte på nästa veckas program. Numera kan Fredrik och jag nypa oss i armen under en inspelning av På spåret och säga: ”Fasen, vilket lyxigt jobb vi har!”

Fritid och intressen flyter gärna ihop med Kristians jobb. Han försöker se det mesta som visas på tv. I alla fall minst ett avsnitt. Och han lyssnar väldigt mycket på musik och försöker gå på konserter och teatrar.

– Allt det där gör jag för att hålla mig uppdaterad i mitt jobb. Tyvärr har jag inga sådana där intressen där man åker ut i naturen och gör något helt annat, konstaterar Kristian.

För varje år som går känner Kristian att han blir allt mer till freds med sitt åldrande.

– Jag känner mig klokare och lugnare med åren. Och vi manliga programledare har ju – orättvist nog – lättare att åldras inom vårt yrke, om man jämför med kvinnor som blir hårdare dömda efter ålder och utseende, säger han.

Parhästarna Kristian Luuk och Fredrik Lindström tog över På spåret 2009. Foto: Bo Håkansson/SVT

Har en bra relation med Carina Berg

Kristian och Carina Berg var under många år Sveriges ”hetaste kändispar”. De träffades 2005 under arbetet med gemensamma programmet Godnatt Sverige. Hon handplockades av honom till produktionen, som blev hennes tv-debut.

Kristian levde då redan i en relation och hade två barn. Men bakom kulisserna slog det gnistor och Kristian och Carina blev snart ett par. De gifte sig 2008 och fick sonen Holger som idag är 12 år.

De skilde sig 2016 och i det egna programmet Luuk & Hallberg berättade Kristian senare att det har varit ”höga toppar och låga dalar, glada dagar och ledsna dagar”.

– Jag har valt att inte prata offentligt om mitt kärleksliv och vill inte prata om huruvida jag är kär på nytt eller inte men jag tycker att jag och Carina har en bra relation idag. Vi har ju en 12-åring ihop. Och dessutom får jag passa hennes nya små barn ibland.

På frågan vad som är kärnan i en kärleksfull relation, svarar Kristian att han inte har något bra recept.

– Hmm, det där är svårt. Jag tror att i en riktigt bra relation, så kompletterar man varandra på ett bra sätt. En är ”gas” och den andra är ”broms” till exempel. Men man måste nog ha en gemensam botten av värderingar för att det överhuvudtaget ska funka. Med det sagt, så tror jag inte riktigt på evig kärlek. Vi ändras och utvecklas genom åren och det man behövde när man var 25 kanske man inte behöver längre när man är 45.

Kristian beskriver skilsmässan från Carina som det absolut tuffaste han gått igenom men mer än så vill han inte säga eftersom han valt att inte prata om den offentligt. Vi funderar vidare i ­samtalet kring om det över­huvudtaget finns lyckliga skilsmässor.

– Jag tror att skilsmässor som sker på exakt lika villkor är väldigt ovanliga. Och då är de ju oftast inte lyckliga, så klart. Men på lång sikt tror jag att båda parter kan se tillbaka på sin skilsmässa som en bra sak, som kanske till och med ledde till något nytt bra, säger Kristian.

Kristian har barnen Sebastian och Smilla från sitt första äktenskap. Här på en bild från 2014. Foto: TT

Kristian Luuk: “Jag är stolt över att jag vågat följa mitt hjärta”

Hur skulle du vilja beskriva dig själv som pappa?

– Jag är inkännande och ganska snäll. Är dålig på att ta små konflikter, blir mest lite curlande. Men jag är väldigt bra på de stora konflikterna.

Största utmaningen i rollen som pappa?

– Eftersom mina barn är i så olika åldrar, så oroar jag mig för lite olika saker. De stora har ju i princip lämnat mig och hemmet, så där sitter jag mest stolt på läktaren och tittar på. Men min 12-åring börjar sjuan i höst, så där kommer det säkert dyka upp små saker att ta tag i. Den största utmaningen som pappa är nog att lägga sig i lagom mycket. Och känna av när något är viktigt och man måste kliva in. Annars tänker jag att det handlar om att föregå med goda exempel varje dag.

Vad gör dig lycklig?

– När jag får vara med alla mina tre barn samtidigt, typ på en middag eller en resa. Det är den stora drömmen.

Vad är du mest stolt över när du ser tillbaka på ditt liv?

– Jag är stolt över att jag vågat följa mitt hjärta och ta några riktigt obekväma beslut ett par gånger. Och så är jag stolt över att jag gjort några jobbgrejer som berört folk på riktigt. Jag tänker framför allt på busringarprogrammet Hassan och På spåret.

Kristian Luuk slog igenom i radioprogrammet Hassan i P3 i början av 90-talet tillsammans med bland andra Erik Haag. Foto: TT

Finns det något du ångrar?

– Nej, faktiskt inte. Det är i så fall smågrejer som ju ändå lett mig hit där jag är idag.

Vad får dig i balans?

– Oj, intressant fråga! När jag bockat av min att göra-lista kanske.

Tror du på en högre makt?

– Nej, det gör jag inte.

Vad är det sista du gör innan du lägger dig?

– Löser ett litet korsord i appen Wordalot.

Och det första när du vaknar?

– Läser en sammanfattning av nattens nyheter i Omni.

Finns det något som skrämmer dig?

– Ja, mycket! Folk som är högljudda och har bar överkropp, till exempel.

Vad har du för framtids­drömmar?

– Kanske prova på lite stand up comedy. Och så skulle jag vilja bo ett par nätter på Four Seasons Hotel i Seoul.

Scroll to Top