• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Camilla Kvartoft: 40-årskrisen ledde mig rakt in i tv-rutan!

  Camilla Kvartoft var länge en välkänd röst i radion. I höstas tog hon steget in i TV-studion. I Veckans brott har hon med säker hand lotsat oss in i den undre världen till sammans med Leif GW Persson. Men i sommar stänger hon och familjen av TV:n och njuter av lugnet i stugan vid havet.

  Bild 1286120
  En välkänd röst i gryningen. Camilla Kvartoft var med och startade P1-morgon för många år sedan. När hon nu gått över till tv blir hon igenkänd även till utseendet.

  Mystiska försvinnanden, pulserande blåljus och ond bråd död hör till Camilla Kvartofts vardag. Som programledare för Veckans brott lotsar hon TV-tittarna in i de kriminella kretsarna; en brutal värld som både skrämmer och fascinerar.

  Men allt detta känns avlägset, när vi kliver in i den grönskande trädgården i ett idylliskt villaområde i Stockholms utkant. Camilla Kvartoft bjuder på saft, sparkar av sig skorna och slår sig ner i trädgårdsstolen.

  Här ligger visserligen en katt begraven. På riktigt – strax bakom barnens rödmålade lekstuga. ("Hon blev sjuk, så vi var tvungna att ta bort henne förra veckan. Gud vad jag har gråtit över den där katten…") Men annars känns det mer naturligt att prata om de vackra blommorna.

  Kan man ana ett visst trädgårdsintresse?
  – Jag är egentligen inte så kunnig. Men jag odlar astrar som blommar på sensommaren. Det är så fint att kunna plocka in en färgglad bukett och sätta i en vas! Jag skulle gärna ägna lite mer tid ute i trädgården, kanske odla grönsaker... men det blir inte av.

  Vi befinner oss bara några kilometer från Sätra, där du växte upp. Kan du beskriva Sätra för oss som aldrig varit där?
  – Det är ett medelklassområde som byggdes på 1960-talet. Allt var noggrant planerat, med tunnelbana som gick ut till ett ganska charmlöst centrum. Där fanns post, konditori och två matvarubutiker.

  – De första åren höll jag mig till i vårt lilla radhusområde, där de flesta hade ungefär samma bakgrund. Men i skolan fick jag chansen att möta folk från villorna och lägenheterna. Det har nog gett mig grundsynen att inte göra skillnad på människor. Jag känner mig rätt bekväm på alla ställen.

  En tidigare klasskamrat har, på internet, beskrivit dig som "trevlig och skötsam".

  – Ja, så var det nog. Jag hade mycket aktiviteter. Jag höll på med hästar, och i skolan var jag själv en plugghäst. Och så spelade jag amatörteater, tillsammans med bland andra Peter Settman och Annika Lantz, som också är uppvuxna i Sätra. Efter gymnasiet sökte jag till scenskolan, men kom inte in. Det var egentligen ingen tragedi, för jag läste istället medie- och kommunikationsvetenskap. Det var där jag upptäckte hur kul det var att jobba med radio, göra intervjuer och redigera. Så småningom blev jag engagerad i studentradion.

  …och så hamnade du på P1 och skulle bli kvar i många år. Vad är egentligen tjusningen med att sända radio?
  – Radion har varit min livsluft – särskilt P1-morgon. Det är en speciell känsla att komma till radiohuset tidigt på morgonen, koppla upp sig mot omvärlden och berätta för människor, som just vaknat, att jorden fortfarande snurrar runt sin axel.

  Hur håller du dig själv uppdaterad?
  – Innan jag fick barn hade jag koll på vartenda utspel och visste precis vilken expert man kunde kontakta. Men numera har man så mycket annat att tänka på, med föräldramöten, matsäckar och gympapåsar … Å andra sidan känner jag mig lugnare nu. Jag lägger hellre tid på att gå lite djupare i enskilda ämnen, än att slaviskt lyssna till varje nyhetssändning.

  Efter många år på radion tog du steget över till TV i höstas. Hur kommer det sig?
  – Det var nog någon form av 40-årskris. Jag tänkte: "Herregud, ska jag verkligen syssla med radio resten av livet?" Jag behövde nya utmaningar, så jag gick en kurs i TV-reportage för radiojournalister.

  – Sedan blev jag tillfrågad att göra ett programledartest för ett nytt kriminalprogram med Leif GW Persson. Jag blev lite överraskad, för jag hade aldrig tänkt i de banorna.

  Det blev en tittarsuccé…

  Bild 1286121
  Under sommaren stänger vi av TV:n och njuter av lugnet på altanen.
  – Ja, men i början var många nervösa – detta var en oprövad idé och jag var helt ny som programledare. Men själv kände jag mig trygg – jag hade många professionella medarbetare runt mig. Och med Leif GW, som verkligen är en TV-personlighet, så kan det inte gå fel!

  Programmet kretsar kring brutala våldsdåd, offer och gärningsmän. Vad är det som fascinerar?
  – Jag läser gärna deckare och tycker att det är spännande med kriminalserier. Sedan är jag intresserad av frågan varför. Vad är drivkraften bakom dessa kriminella handlingar? Varför gör de som de gör?

  – Sedan kan det förstås ibland kännas tungt. Som de gånger anhöriga till brottsoffer kommit till studion.

  Dina döttrar är sex och nio år gamla. Hur pratar du med dem om innehållet i Veckans brott?
  – För en tid sedan frågade min nioåriga dotter: "Dubbelmord – vad är det?", och det känns förstås lite jobbigt. Mina barn har fått vara med och se när vi spelat in, men de får bara titta på noggrant valda delar av programmen.

  – Min man tycker också att det är otäckt. Så han skulle säkert vilja gömma huvudet i en kudde ibland, när det blir för obehagligt!

  Hur ser ditt eget förflutna ut? Inga lik i garderoben?
  – Nej, jag har varken suttit i fyllecell eller åkt fast för fortkörning. Jag har inte ens fått blåsa i något alkotest. I våras, i samband med inspelningarna, åkte jag polisbil för första gången i mitt liv!

  Jag antar att du numera blir igenkänd på gatan, sedan du började synas i TV-rutan?
  – En del har sagt att det är roligt att äntligen få ett ansikte på radiorösten. Men annars känner jag mig inte särskilt uttittad. Fast häromdagen, när vi var på ett byggvaruhus i Västervik, kom ett äldre par fram och sa att jag var så lik den där Camilla Kvartoft. Då fick jag ju erkänna att det var jag!

  Efter Veckans brott hoppade du direkt över till Aktuellt och Agenda. Får du ingen semester!?
  – Jag har faktiskt åtta veckors ledighet nu i sommar. Då åker vi till vårt paradis en bit från Västervik, en stuga som min farfar byggde precis vid havet. Det är väldigt litet och enkelt, men så otroligt mysigt, med utedass och utedusch.

  Nås ni av nyheter?
  – Jo, vi har tre dagstidningar; Svenskan, DN och Västervikstidningen. Det är ju på semestern man hinner sitta på altanen och läsa i lugn och ro. Och så lyssnar jag på radio – Sommarpratarna när jag står och målar och Studio Ett när jag skalar potatis. Däremot tittar vi inte på TV på hela sommaren!

  Bild 1286122
  Kriminalsatsningen Veckans brott, med Camilla Kvartoft som programledare, har blivit en tittarsuccé. - Det kan inte gå fel - jag har ju Leif GW Persson vid min sida, säger Camilla.
 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!