• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Min smärta försvann som genom ett under!

  Doreen Korder, 64 år, trodde det knappt själv. Efter 30 år med svåra ryggproblem lyckades hon bota sin värk med healing. Nu har hon börjat jobba igen. – Jag vill hjälpa andra som jag själv blev hjälpt, säger hon.

  Bild 1286640
  Det var efter att av en slump ha köpt en bok om healing som Doreen Korders liv förändrades. Nu njuter hon av sin nya, friska tillvaro.

  – Jag skrek av smärta när jag skulle lägga mig och vila. Och tanken på att sätta mig ner eller sträcka mig efter något på golvet fyllde mig med panik. Jag visste ju hur ont det skulle göra och vilken smärta det skulle innebära efteråt.

  I drygt 30 år levde Doreen Korder, 64 år, med ryggproblem som plågade henne dag och natt. Hon åt så mycket värktabletter att hon till slut blev allergisk och tvingades leva helt utan medicin. Och när det så småningom kom nya tabletter som hon kunde prova fick hon otäcka biverkningar.

  –  En medicin gav mig hallucinationer, säger Doreen. Jag kunde aldrig ta ett glas vin på grund av de morfinliknande preparat jag stoppade i mig. Och den ständiga smärtan band mig i stort sett vid hemmet. Jag kunde inte åka bil. Och jag vågade inte hälsa på vänner, för jag var osäker på om jag skulle orka en hel kväll.

  Doreen är en kvinna som trots allt hon gått igenom är en positiv själ. Kanske kan hon tacka sitt öppna sinne för att hon så småningom hittade en väg till läkning. Idag är Doreen frisk. Tack vare en speciell form av healing lever hon ett helt vanligt liv och arbetar igen. Hon hjälper andra på samma sätt som hon, tack vare en bok, kunde hjälpa sig själv.


  Ryggen kraschade

  Ryggproblemen började 1975 när Doreen blev anställd hos tecknaren Per Åhlin för att skapa filmen "Karl-Bertil Jonssons julafton", en klassiker i SVT varje julafton.

  Filmen skulle bli klar till julen 1975 och tiden var knapp. I stort sett alla veckans dagar, dygnet runt, satt Doreen böjd över ljusbordet för att måla alla fina små detaljer i tusentals teckningar.

  – En dag kraschade ryggen, säger Doreen. Under nio veckor kom jag inte ur sängen. En läkare sa att det var ryggskott, en annan att det var ischias. Och de skrev ut starka värktabletter.

  Doreen var ung, hon ville ha roligt och som tecknare och konstnär ville hon fortsätta att jobba med sitt skapande.
  Bild 1286641
  "Karl-Bertil Jonssons julafton" har blivit en kär julaftonstradition i SVT. Doreen satt böjd över ritbordet natt som dag för att den skulle bli klar i tid.
   
  – Jag försökte ignorera ryggvärken och försörjde mig genom mina konstutställningar. Men smärtan blev värre och till slut kronisk. Jag insåg att allt det jag älskade, allt det jag njöt av att göra, gjorde ont.
   
  Doreen är en impulsiv kvinna. Hon är född i Australien och som 20-åring kom hon med sin dåvarande man till Europa för att se världen.

  – Vi köpte en liten bil i södra Italien och körde norrut. Vi kom till Sverige och i Malmö fick vi jobb båda två. Så vi stannade kvar.


  Hon har alltid varit intresserad av parapsykologi och filosofi och genom sin nyfikenhet och öppna sinne försökte hon därigenom hitta vägar till smärtlindning, nu när mediciner inte längre var en lösning. Hon kom i kontakt med intuitiv healing och kristallterapi.

  – Kristaller innerhåller olika energier, förklarar Doreen. Om man lägger dem på vissa punkter på kroppen kan man, precis som akupunktören gör med nålar, stimulera dessa punkter. Då får man lindring.
  Bild 1286642
  På 70-talet tryckte Doreen grafiska blad. Det tunga arbetet gjorde sitt till för de framtida ryggproblemen.

  – Intuitiv healing handlar om att man när man håller sina händer över en kropp kan uppleva att ett område är kallt eller varmt. Då riktar man sin koncentration mot utvalda punkter för att ge läkning.

  Doreen använde dessa metoder för att hela sig själv. Hon fick smärtlindring ett tag, men värken kom alltid tillbaka.

  Den stora förändringen i hennes liv kom på ett oväntat sätt. För knappt ett år sen promenerade hon på gågatan hemma i Malmö och fick plötsligt en ingivelse som sa att hon skulle gå in i en bokhandel och köpa en bok.

  – Jag hade ingen aning om vilken bok, eller vad den skulle handla om, säger hon. Men bland alla tusentals titlar var det "Väck din inre healer" av den amerikanske healern Eric Pearl, som fångade mitt intresse. När jag läste på baksidan tänkte jag: "Åh, vad intresssant!".

  Sedan sträckläste hon boken under två dygn.

  – När jag jobbade med intuitiv healing och kristallterapi fick jag en del märkliga reaktioner som jag inte förstod och som skrämde mig lite. Här skrev Eric Pearl om exakt det jag upplevt och plötsligt klarnade alltihop. Jag förstod att reaktionerna jag fått var ett resultat av att jag aktiverat kroppens energier. Jag hade alltså varit på helt rätt väg!

  Bokens sista kapitel handlade om självhealing och Doreen tänkte: "Jag har inget att förlora. Jag testar!".

  Efter 20 minuters behandling öppnade hon ögonen och kände att hon kunde röra sig utan problem. Försiktigt klev hon ur sängen, redo att väja för smärtan. Men det kändes ingenting.

  – Jag sa till mig själv: "Det är inbillning". Jag var väldigt självkritisk. Men när jag nästa morgon ännu en gång kunde svänga benen över sängkanten utan att ryggen smärtade insåg jag att något faktiskt hade hänt!


  Ville njuta

  Doreen var övertygad om att smärtan skulle komma tillbaka, men under tiden bestämde hon sig för att njuta och göra sådant som hon inte kunnat på många år. Hon handlade och bar kassar, hon gick iväg och fikade med sina vänner.

  – Det var ett mirakel, sådant man läser om i böcker, skrattar Doreen. Jag trodde inte på det själv. Det händer ju aldrig på riktigt – men i mitt fall gjorde det faktiskt det.

  En märklig sak som blev följden av självhealingen var att det började bränna i Doreens handflator, ungefär som om hon skållat dem.

  – Det var en obehaglig känsla, men jag hade läst i boken att vissa människor kan drabbas av just det, så jag försökte bortse från det och intala mig att det var något positivt.

  Doreen blev nyfiken på healern Eric Pearl, som skrivit den magiska boken, en man hon aldrig hört talas om tidigare. Hon bestämde att om han någon gång kom till Sverige skulle hon gå och lyssna på honom.
  Bild 1286643
  Sedan 1 juli i år jobbar Doreen med healing. Hon är tillbaka i yrkeslivet efter tio år som sjukpensionär och har praktiken i sin lägenhet i Malmö.

  – Tre månader senare kom han till Malmö och höll ett föredrag, säger Doreen. Åter igen, det var för bra för att vara sant! Jag bokade biljett både dit och till hans helgkurs i Kista i Stockholm.

  På kursen var det 500 deltagare. Doreen fick uppleva att människor omkring henne botades från smärta, precis som hon botat sig själv vid ett enda healingtillfälle tre månader tidigare.

  – Jag bevittnade hur två kvinnor med reumatism, en som varit sjuk i åtta år, den andra i över 30 år, blev healade. Efter mötet med Eric Pearl kunde de röra armarna som de inte kunnat på många år! Jag kände att detta måste jag vara delaktig i.


  Började jobba

  Doreen blev sjukpensionär 1998. Då hade hon kämpat mot smärtorna i många år, blivit bättre och sämre om vartannat. Till slut sa hennes kontakt på Försäkringskassan åt henne att ge upp.

  – I våras ringde jag Försäkringskassan och sa: "Nu ska jag börja jobba igen".
  Doreen strålar och stryker perserkatten Hamphus över ryggen.

  – Jag startade en egen firma, berättar hon. The Human Ray of Hope. Det betyder Den mänskliga strålen av hopp. I juli öppnade jag en praktik här hemma i min lägenhet i centrala Malmö. Nu arbetar jag med reconnective healing, samma metod som jag läste om i Eric Pearls bok.

  – Jag har börjat försiktigt på kvartstid, men målet är att gå upp till heltid. Fast jag tar det lugnt, jag vill inte bli sjuk igen.

  Många som kommer till Doreen är andliga sökare som vill förhöja sina kunskaper genom healing. Andra har gått igenom livskriser som gett psykisk smärta. Men Doreen menar att hon även kan hjälpa dem som har fysisk smärta.

  – Jag är ingen läkare, det är viktigt att komma ihåg, säger hon. Jag skulle aldrig råda någon att släppa sina mediciner eller avsluta läkarbesöken utan att rådgöra med sin doktor.  Men jag tror absolut att de båda behandlingarna kan göras parallellt.

  – För den som provat allt, där operation eller värktabletter är det enda som finns kvar, då kan reconnective healing vara värt att prova. Man har inget att förlora, men allt att vinna. Och kan jag hjälpa någon att må bättre, så gör jag gärna det.

  Doreen njuter av sitt nya friska liv, men också av att hon nu får träffa en massa underbara människor som kommer till henne för att få hjälp. Men hon erkänner att hon fortfarande väntar på smällen, när smärtan ska komma tillbaka.

  – Ja, jag kan inte riktigt få det ur mitt huvud.

  Bild 1286644

  I skålen har Dorren vackra stenar från Österlen. – Jag älskar stenar och jag älskar Österlen. Nu när jag är frisk kan jag äntligen åka bil dit igen, säger hon. 
   

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!