• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Lill-Babs: Hemma i Järvsö kliver jag in på Ica i gummistövlar!

  Lill-Babs har en fin lägenhet i centrala Stockholm. Men det är i Järvsö hon har sina rötter och känner sig hemma. Här har hon, tillsammans med barnbarnet Jennifer, öppnat "Lill-Babs Caffär" – café och souvenirbutik i ett!

  Bild 1285480

  Från sin terrass har Barbro "Lill-Babs" Svensson en fantastisk utsikt över Ljusnan.

   

  Var ska Sveriges kramgoaste artist bo, om inte i Kramsta!

   

  Ja, den heter faktiskt så, platsen där Barbro Svenssons trävilla ligger underbart vackert, en bit upp på berget. Från terrassen kan hon se ut över sitt älskade Järvsö och Ljusnan som flyter stilla mellan träden. Det är en utsikt så vacker att den nästan tar andan ur en.

   

  – Det fanns inga hus här när jag sökte en tomt för att bygga 1974, berättar Barbro. Men då var det en bonde som tyckte att jag skulle få köpa en bit mark. Han sa: "Lill-Babs har gjort så mycket för bygden här, hon är värd lite utsikt."

   

  Barbro ler och berättar att hon egentligen byggde huset åt mamma Britta som hon alltid sett till att ha i sin närhet. Britta som dog för två år sedan och som Barbro känner en enorm saknad och längtan efter.

   

  – Mamma trivdes verkligen här, hon kände sig trygg. Och en dag fick vi förklaringen. Vi hittade en massa hästskor i marken och det visade sig att en anfader till mamma haft en smedja just på den här tomten.

   

  Här på berget har Barbro inte bara utsikt, hon har sin kära familj omkring sig.

   

  – Där bor ena brorsan, säger hon och pekar på ett av grannhusen. Och där bor syrran. Ja, så bor ju min äldsta dotter Monica alldeles i närheten, Malin bor i Ljusdal en dryg mil bort, barnbarn och barnbarnsbarn finns också här. Det är tryggt, vi trivs att bo nära varandra.

   

  Silverarmband
  I mars fyllde hon 71. Förra året, på 70-årsdagen, uppvaktades hon av barnen med ett brett silverarmband som hon bär runt sin vänstra arm.

   

  – Där finns alla barnens namn inskrivna, säger hon med värme i rösten.

  Tre barn, nio barnbarn och ett barnbarnsbarn har det blivit med åren. Barbro var bara 16 år när hon födde äldsta dottern Monica.

   

  Hon var just på väg att göra karriär hos orkesterledaren Simon Brehm i Stockholm och var själv fortfarande ett barn, när hon fick besked att hon var gravid. Ett besked som väckte oro och förtvivlan.
   
  Men det lilla livet som växte i Barbro gjorde henne stark. Hon åkte hem till mor och far i Järvsö och födde sin flicka.
   
  Idag är det tillsammans med Monica och hennes dotter Jennifer som Barbro driver sitt nya, spännande projekt i Järvsö, Lill-Babs Caffär – café och souveniraffär i ett. Det är här som hon i sommar inviger en utställning om sin långa artistkarriär.

  Bild 1285481

  1954 upptäcktes Barbro av orkesterledaren Simon Brehm och han "skapade" Lill-Babs.
   
  – När jag fick veta att det planerades ett Lill-Babs-museum i Järvsö, kände jag direkt att nej, ett sådant får de göra när jag är död, säger Barbro. Fast en utställning kunde jag tänka mig så jag började gräva i alla gamla saker.
   
  Det var ett styvt arbete, visade det sig. Massor av koffertar med kläder, mängder av bilder...
   
  Ett kulturarv
  – Jag höll jag på att bli galen och var beredd att ge upp alltihop. Då blev Jennifer, min dotterdotter, arg på mig och sa: "Men mormor, är du galen? Det är ju ett kulturarv! Du kan inte bara låta det ligga där gömt."

  Bild 1285482

  1958 fick Lill-Babs sin hit med
  "Klas-Göran" och vann svenska
  folkets hjärta.
   
  – Då bestämde vi oss för att hitta ett ställe där vi kunde öppna ett café och där vi även kunde skapa en utställning. Och när jag kom hit stämde allt. Platsen heter Lång-Hans, efter bonden som en gång levde här. Jag tänkte: Lång-Hans och Lill-Babs – det är ju utmärkt!
   
  Caffären invigdes vid Lucia förra året och har haft öppet hela vintern, men det är först nu allting är riktigt klart. På väggarna hänger massvis med bilder från Lill-Babs liv och karriär. Här syns hon med stjärnor som The Beatles, Sammy Davis junior, Lars Forssell, JR i Dallas och många, många fler.

  Bild 1285483

  Här badar Barbro i sin prickiga bikini
  för bilder till skivomslaget. Låten
  heter "Itsy Bitsy Teenie Weenie
  Yellow Polka Dot Bikini" och kom
  1960.

   

  På en bild sitter en ung Barbro tillsammans med Evert Taube.

   

   – Det är inte många artister som sjungit med Evert på en skiva, men jag är en av dem, säger Barbro stolt.

  Caféet erbjuder hembakade kakor, sallader och matiga pajer och ut från köket kommer den duktiga kocken för att krama om sin mormor.

   

  – Det är Jennifer som bakar allt och lagar all mat, säger Barbro med värme. Hon är underbar!

   

  Lill-Babs-utställningen bjuder också på massor av fantastiska scenkläder. Paljetter och glitter, urringningar och höga benslitsar. Ljuvliga fodral som inte skulle klä alla kroppar, men som suttit som en smäck på Lill-Babs genom åren.

   

  Vad är det egentligen för skillnad på Barbro och Lill-Babs?

   

  – Lill-Babs är hon som sätter sig i knäet på herrarna i publiken. Det skulle Barbro aldrig göra!

   

  Barbro blir allvarlig och berättar om hur otroligt blyg hon är som privatperson. Både blyg och rädd.

   

  Bild 1285484

  Ljuvliga klänningar i massor som visas på utställningen. Här finns scenkläder som väcker många roliga minnen hos Barbro.

   

  Två incidenter
  – Det har hänt två incidenter under alla år, då folk kommit fram till mig på gatan och varit hotfulla. Så trots att jag samtidigt fått väldigt mycket kärlek och värme, är det otäckheterna som satt sina spår. Därför försöker jag som privatperson att göra mig osynlig. Jag gömmer mig bakom solglasögon, kammar fram håret i ansiktet och undviker offentligheten om jag bara kan.

   

  Men hemma i Järvsö är hon trygg. Här hon kan hon kliva in på Ica i gummistövlar.

   

  – Ja, det är här jag lever och sänker axlarna. Visst, jag har en fin lägenhet i centrala Stockholm, men "där sover jag". Det är här i Hälsingland jag har mitt hem!

   

  Barbro minns barndomens somrar i Järvsö. Sina två första år bodde hon, mamma Britta och pappa Ragnar i en liten lägenhet mitt emot den solgula järnvägsstationen, som fortfarande står kvar. När lillasyster Birgitta föddes behövde familjen mer plats. De flyttade till en stuga alldeles vid foten av Öjeberget, en enkel boning utan vare sig toalett eller rinnande vatten.

   

  – Vi var inte bortskämda, hade inte mycket leksaker Birgitta och jag. Vi lekte med kottar i skogen, vi hoppade hage, spelade kula eller kastade boll mot en vägg.

   

  Fina dockor
  – Men jag minns att vi hade fina dockor som mamma sytt åt oss, dockor med huvud, armar och ben av tyg. Dockorna var så fina att mamma faktiskt sydde och sålde åt andra.

   

  – Mamma sydde alla våra kläder också och hon var väldigt förtjust i Haga-sessorna. Hon hade en bok där hon hämtade inspiration till modeller och detaljer. Och eftersom jag heter Barbro Margareta och syrran heter Birgitta, hade hon två egna små Hagasessor hemma.

   

  Att Barbro skulle bli artist var inte självklart från början. Även om det sjöngs mycket hemma i familjen och Barbro började uppträda redan som liten Blåvinge i scouterna. Nej, Barbro drömde om att bli gymnastikdirektör och hon älskade friidrott.

   

  – Jag var inte nordisk mästarinna i höjdhopp som vissa tidningar skrivit, jag var nordsvensk ungdomsmästarinna. Det är en jäkla skillnad, skrattar Barbro. Men jag var ganska duktig, jag hoppade 1,37 meter och var så bra att jag fick träna med killarna.

   

  Det var då artistnamnet Lill-Babs föddes.

   

  – Jag kallades ofta för Babsan hemma. Och när jag tränade friidrott med de större killarna, hände de att de kallade mig Lillan. Så en dag var det en kille som gick förbi och sa: "Tjenare Lill-Babsan". Det hörde Simon Brehm och han sa direkt: "Det är Lill-Babs vi ska kalla dig!"

   

  Bild 1285485

  Barbro utanför Caffären i Järvsö där det serveras både hembakat och en spännande Lill-Babs utställning. 

   

  55 år utan comeback!
  Efter 55 långa år utan uppehåll i musikbranschen är Lill-Babs fortfarande en hårt arbetande scenartist. Och hon vill gärna vara en inspirationskälla för unga artister. Den 3 maj, vid en konsert i Järvsö kyrka, delade hon ut 10 000 kronor till 21-årige Adam Sagström, årets stipendiat till Lill-Babs fond, för att uppmuntra honom att fortsätta med musiken.

   

  – Jag reser fortfarande runt mycket i Sverige och sjunger, jag uppträder på allt från utomhusscener till lastbilsflak. Det behöver inte vara så märkvärdigt att uppträda, jag tror faktiskt att jag har mycket roligare än de som åker omkring med jättearrangemang.

   

  I sommar ska Barbro försöka lägga de flesta framträdandena under en intensiv arbetsvecka, så att hon hinner vara mycket i Järvsö.

   

  – Jag vill få tid att vara på golfbanan, för det är där jag kopplar av. Och så ska jag hjälpa till här i caffären, men då gör jag bäst nytta genom att diska!

   

  Skulle hon inte vara på plats när det kommer tillresta turister som vill få en pratstund, tvekar hon inte en sekund att bjuda på sig själv. För Barbro är precis så varm som vi alla känner henne:

   

  – Är jag i närheten är det bara att be dem ringa efter mig, så kommer jag!

   

  Bild 1285486
  En ljuvlig sommarbild, Barbro med sina två yngsta flickor Malin och Kristin.

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!