Hur mycket motion behöver hunden?

Hej,Hur mycket motion kräver en hund i snitt under en dag? Är det skillnad mellan liten, mellan och stor hund? Hundvetare Hans Norling svarar: Hej...

Hej,
Hur mycket motion kräver en hund i snitt under en dag? Är det skillnad mellan liten, mellan och stor hund?

Hundvetare Hans Norling svarar:

Hej Lat hundvän!
Om du verkligen är lat, kanske du skulle fundera på att skaffa något annat djur? För alla hundar kräver ganska mycket motion. För de allra flesta raser räcker det inte med en promenad runt kvarteret. Jag tycker att hunden ska få gå ut fyra gånger om dagen. En gång på morgonen, en gång på förmiddagen, en gång på eftermiddagen och en sista kisserunda på kvällen. En av dessa promenader ska vara en rejäl långrunda. Hur långt du går är upp till dig. Hunden anpassar sitt motionsbehov efter vad den får. Men minst ett par kilometer varje dag, tycker jag!
 
Dessutom är det mycket viktigt att hunden får mental motion, till exempel genom att träna spår och lydnad med den. Du bör också läsa på  om den ras du har, eftersom olika raser är framavlade för olika ändamål. För en stor vinthund räcker det inte med promenader – den måste få springa av sig då och då, medan till exempel en liten chihuahua klarar sig rätt bra med långpromenader. Och du! Tänk på att det är viktigt också för dig att motionera!
Hälsningar Hasse

Scroll to Top