Sticka sköna sockor i mjukaste hälsogarn!

Många av våra läsare har efterlyst enkla basmönster till sockor. Så nu kommer här beskrivningar till sockor för både två och fyra stickor, i alltifrån babystorlek till herrstorlek. Vi har använt det mjuka hälsogarnet Step, som du kan köpa från oss. Och längst ner på sidan kan du klicka dig vidare till vår stora tävling där du kan vinna finfina priser!

Sticka sköna sockor i mjukaste hälsogarn!

Dessa sockor är stickade på två stickor. Först stickas baksidan, hälen och sulan. Sedan stickas tå och ovansida, samtidigt som sockan stickas ihop längs sidorna. Perfekt för dig som inte vill använda strumpstickor!

 
SOCKOR PÅ 2 STICKOR
Storlek:
Se tabell!
Garnåtgång: ca 50 g till barn och 100 g till vuxen.
Garn: Austermann Step (75% ull och 25% polyamid. 100 g = 420 meter)
Stickor: 2,5–3
Masktäthet: 30 m och 42 v = 10×10 cm slätstickning
Mönster:
Resårstickning: 2 rm, 2 am.
Slätstickning: sticka vartannat v rm och vartannat v am.
 
Sockorna stickas i den storlek du önskar med hjälp av beskrivningen och måttabellen. Börja med att läsa hela beskrivningen noggrant.
 
1 Bakre mudd och skaft
Kantmaska: Lyft 1:a m avigt och sticka sista m rät på varje varv. Lägg upp antalet m för den önskade storleken (ex 28 m för barnsockor stl 32–35) och sticka resår 1 rm, 1 am i 3 cm. Byt till slätstickning och sticka skaftet till önskad längd (ca 13 cm i stl 32–35).
2 Häl
Minska 1 m innanför kantm i var sida för häl på räta varv så här: I början av varv lyft 1 m rät, 1 rm, dra den lyfta m över den nyss stickade och i slutet av varv sticka 2 rm tills. Fortsätt minska tills antalet m motsvarar tabellens ”hälmaskor efter minskning”. Nu ökas 1 m i slutet av varje varv i föreg varvs kantm tills antalet m är lika många som vid uppläggningen.
3 Sula och tå
Sticka i slätst tills arb mäter antalet cm enligt tabellens ”Sula inkl. häl till minskn. början (cm)”. Nu minskas 1 m för tå i var sida innanför kantm på räta varv, minska på samma sätt som för häl, till antalet angivna m i tabellen under ”Maskor i tån efter minskning”. Nu har arb nått främre spetsen av sockan och nu skall övre hälften av sockspetsen stickas.
Öka 1 m i slutet på varje varv i föreg varvs kantm tills antalet m är lika många som vid uppläggningen.
4 Ovansidan foten, främre skaft och mudd
Nu stickas sockans ovandel i slätst (samma antal m arb igenom) samtidigt stickas sockans ovan- och sula/undersida ihop på varje varv och på följande sätt: Från rätsidan och sockans ovansida, sticka varvets sista m rät och sticka sedan 1 rm genom sulans kantm. Vänd arb och sticka de 2 första m tillsammans. Från avigsidan och sockans ovansida, sticka varvets sista m avigt och sticka sedan 1 am genom sulans kantm. Vänd arb och lyft 1 m rät, 1 rm, dra den lyfta m över den nyss stickade m. På samma höjd som på sockans bakre skaft stickas 3 cm resår. Avmaska löst i resår.Sticka sköna sockor i mjukaste hälsogarn!

För frågor angående beskrivningen, kontakta Västgöta Broderi, tel 033-26 00 39. Garnet kan du köpa i HJ-shop.

 
 
Sticka sköna sockor i mjukaste hälsogarn!
Dessa sockor är stickade i resårstickning på strumpstickor efter vår basbeskrivning.
 
SOCKOR PÅ STRUMPSTICKOR
Storlek:
Se tabell!
Garnåtgång: ca 50 g till barn och 100 g till vuxen
Garn: Austermann Step (75% ull och 25% polyamid. 100 gram = 420 me-ter)
Stickor: 2,5–3
Masktäthet: 30 m och 42 v = 10×10 cm slätstickning
Mönster:
Resårstickning:
2 rm, 2 am
Slätstickning runt på st: sticka rm på varje v
 
Lägg upp m enligt tabellen och fördela m jämnt på 4 strumpst. Stickorna numreras från I-IV medsols med början från tråden i början av arbetet. Varvet börjar och slutar härmed mitt bak.
Skaft: Sticka resårst runt på st till önskat mått och sticka sedan 3 v i slätst. Avsluta med att sticka m på st III.
Hällapp: Sticka slätst fram och tillbaka över m på st I och IV, dvs över hälften av m, enligt tabellens varvantal.
Hälbotten: Fördela hälens m i tre delar på 3 st. Sätt m som blir över på den mittersta st. Fortsätt i slätst. Sticka från rätsidan över m på den yttersta st och sticka sedan * över alla m på den mittersta st tills det återstår 1 m, denna lyfts som om den skulle stickas rät.
Sticka den 1:a m på den yttersta st rät, drag den lyfta m över (= överdragshoptagning). Vänd arb, lyft 1:a m som om den skulle stickas avig, sticka am över m på den mittersta st, men den sista m på st och den första m på den yttersta st stickas aviga tills*.
Vänd arb, lyft 1 m *, upprepa *-*, dvs den sista m på den mittersta st och den första m på den yttersta st stickas alltid tills.
Efter att alla m på de yttersta st har minskats och det har stickats 1 v från rätsidan fördelas hälens m på 2 st. St till vänster = sticka I, st till höger = sticka IV.
Hälkil: Plocka upp m på st från hällappens vänstra kant enligt tabellen. Sticka de lyfta m vridna räta på sticka I. Sticka rm över m på st I och III. Plocka upp lika många m på st IV från hällappens kant som det plockades upp från den första kanten. Sticka m vridna räta. Fortsätt i slätst runt på st och minska samtidigt för hälkilen så här: * sticka de 2 sista m på sticka I räta tills och gör en överdragshoptagning över de 2 första m på sticka IV. Sticka 2 v utan minskningar *, upprepa *-* tills maskantalet åter är detsamma som då det lades upp. Sticka upp till överst på lilltån eller sticka till det mått som anges i tabellen.
Minskning för tårna: Fortsätt i slätst och minska samtidigt så här: i slutet på sticka I och III stickas det 2 m räta tills och 1 rm, och i början på sticka II och IV görs det en överdragshoptagning. Sticka 3 v utan minskningar, minska sedan som förut. Sticka 2 v utan minskningar och sedan ett v med minskningar 2 ggr, efter detta stickas det 1 v utan minskningar och sedan 1 v med minskningar totalt 3 ggr. Minska sedan på varje v tills det är 8 m kvar på st. Klipp tråden, drag den dubbel genom m som är kvar och fäst noggrant med en nål.

Sticka sköna sockor i mjukaste hälsogarn!

 
För frågor angående beskrivningen, kontakta Västgöta Broderi, tel 033-26 00 39. Garnet kan du köpa i HJ-shop.

 

TÄVLING!

Har du fina designidéer på lager får du inte missa höstens största och roligaste socktävling med en härlig spa-vistelse som förstapris.Klicka här för att komma till tävlingen!

 

 

Annons
Scroll to Top