Hur slipper jag vara så elektrisk?

Jag vet inte om du är rätt person att fråga. Visste inte vem jag skulle vända mig till. Mitt problem är ingen sjukdom men jag...

Jag vet inte om du är rätt person att fråga. Visste inte vem jag skulle vända mig till. Mitt problem är ingen sjukdom men jag är så gott som ständigt elektrisk. Får stötar när håret är flygigt. När jag och en kompis var ute i båt och fiskade såg han på mitt hår att det var åska på gång. När jag satte handen i vattnet lade sig håret igen.

 

Efter en stund brakade det loss ett oväder. Vet inte vad jag ska göra. Det börjar faktiskt bli lite jobbigt.

Doktor Lennart Skoog svarar:

Det du beskriver kallas statisk elektricitet, eller gnidningselektricitet, och är precis som du skriver ingen sjukdom utan något vi alla upplever mer eller mindre ofta.

 

Man kan bygga upp en stor laddning genom att gnida sig mot till exempel en matta av heltäckningstyp och senare utlösa en urladdning genom kontakt med exempelvis ett metallhandtag. Eftersom det sker med hög spänning blir det ofta en ljudlig smäll, ibland även en synlig gnista, men strömstyrkan i elektriciteten är så låg att det aldrig kan vara farligt. Däremot är det lite obehagligt.

 

Du beskriver att du ständigt drabbas av detta fenomen och det är inte ovanligt. Olika personer bygger nämligen under samma omständigheter upp olika laddningar, vilket bland annat beror på vilken typ av kläder man har på sig. Konstmaterial som till exempel polyester eller spandex (=lycra) laddar lättare upp statisk elektricitet än kläder av naturmaterial som bomull eller läder.

 

Den som har torr hud bygger lättare upp en laddning än den som har bra fuktad hud. Därför kan det vara bra att förebygga problem som du beskriver genom att på kroppen regelbundet använda fuktighetskräm och använda hårbalsam som fuktar håret så det inte blir torrt och flygigt. Dessa åtgärder borde minska obehagen, men elektriska stötar händer ändå ibland, till exempel när man kommer i kontakt med en annan person som är laddad.

Scroll to Top