Varför får jag blåmärken på armarna?

Sedan några år tillbaka tar jag Predisolon, 3,75 mg/dag, mot mina sjukdomar polymyalgia rheumatica och temporalis arterit. Jag mår bra av den här behandlingen men...

Sedan några år tillbaka tar jag Predisolon, 3,75 mg/dag, mot mina sjukdomar polymyalgia rheumatica och temporalis arterit. Jag mår bra av den här behandlingen men får ofta stora blåmärken på armarna (ingen annanstans). Vad kan detta bero på?
Doktor Helge Löfberg svarar:

Ifall huden är tunn och skör är det mycket vanligt med blödningar under skinnet, och särskilt på handryggen och underarmens ovansida. Det räcker då att man slår sig det allra minsta för att ett blodkärl ska brista. Lyckligtvis uppstår inga farliga blödningar och blåmärken. De läker snällt, men efterlämnar ibland ärr och pigmenterade fläckar.

Vanligaste orsaken till tunt skinn är att solens ultravioletta strålar under ett långt liv har skadat bindvävstrådarna i huden och kärlväggarna. Skadan ökar helt naturligt med åldern och ses mest hos kvinnor. Rökning, mycket vistelse utomhus och ärftliga anlag spelar också en roll. Det är välkänt att hög dos av kortison i tablettform, men också i salva, hämmar nybildningen av bindväv och efter lång användning kan göra huden tunn. Läkarna brukar väga nyttan mot risken för biverkningar när de ordinerar kortison. De strävar därför att efter några veckor sänka dosen så mycket det går. Du tar för närvarande 3, 75 mg vilket är ganska lite.

Vid dina sjukdomar är det rätt att behandla med kortison under flera år. Utan den medicinen skulle du omedelbart få återfall med muskelvärk, sjukdomskänsla, huvudvärk, trötthet och mycket hög sänka. Temporalis arterit är en sjukdom med överaktivt immunförsvar som drabbar blodkärlen till ansiktet. Den skulle i värsta fall kunna störa blodförsörjningen till ögat och orsaka nedsatt syn eller blindhet. Därför är det nog klokast att du fortsätter att följa doktorns ordination. Din andra sjukdom, polymyalgia rheumatica, är en mildare variant och påverkar inte ögonen. Mest typiskt är att den sjuke då är stel och öm i musklerna i skuldror och höfter.

Någon riktigt bra behandling mot tunn hud med sköra blodkärl finns inte. Bäst är nog att redan i ung ålder i förebyggande syfte undvika stark solbränna, använda skyddsmedel, skyla sig med långärmat och hålla sig i skuggan. Vit opigmenterad hud är mycket mera känslig för solen än hud som är mörk och har en naturlig skyddande pigmentering.

Scroll to Top