• Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Var serverades Sveriges första pizza?

  Idag finns pizzerior på var och varannan ort, men så har det förstås inte alltid varit. Det råder delade meningar om var den första pizzan serverades i Sverige.

  Var serverades Sveriges första pizza?

  Det finns de som hävdar att den serverades den 27 oktober 1947 på Sjöhagen i Västerås. Enligt den här historien fanns det på den tiden ett stort elektronikföretag i närheten som råkade ha 300 anställda, som allihop ursprungligen hade kommit från Italien.

  Om dessa uppgifter stämmer så fanns det onekligen goda skäl att skyndsamt se till att det fanns pizza på menyn, eftersom detta krävdes av kunderna i Västerås. Det finns också uppgifter om att det ska ha serverats pizza i Stockholm samma år. 1968 öppnades Östergöks pizzeria, som de flesta är överens om var Sveriges första riktiga pizzeria. Redan året därpå öppnade en pizzeria till i Stockholm, Pizzeria Piazza Opera.

  Svenskarna har sedan dess tagit pizzan till sitt hjärta och vi är också kända för att experimentera friskt med vad man kan lägga på en pizza. Idag går det att få den omåttliga populära kebabpizzan, men även ännu mer okonventionella varianter med bearnaisesås eller banan och curry. 

 • Få hemmetsjournal.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!