Stor guide: Fiskrom

En klick fiskrom ger en extra guldkant till en festlig måltid. Icakuriren har kollat in både lyxvarianter och budgetalternativ i en guide över sju sorter. Välj vilken du gillar bäst.

Pepprigt vegetariskt alternativ till rommen

Stor guide: Fiskrom

Förutom vegetarisk tångkaviar som försöker likna fiskrom och färgas röd eller svart, har vi också hittat en läckert klargrön vegetarisk kaviar. Det här är inte bara ett försök att likna “riktig” rom utan också en spännande produkt i sig själv.
Den gröna kaviaren är gjord av tång och har en mild kryddning av wasabi. Smaken påminner om mild pepparrot. Den kan användas i kalla såser eller som dekoration både på fisk, rökt kött och vegetariska snittar för den som vill ha en lätt peppar­rotssmak och en ovanlig grön topping. Cirkapris 270 kr/kg.

Varje år äter vi svenskar över 500 ton fiskrom och en stor del av dem går åt till jul och nyår. Det vanligaste är att använda rommen som dekoration eller som smaksättare i kalla såser. Vilken sort man ska välja beror på smakpreferenser och storleken på plånboken.

1 Kalixlöjrom

Kalixlöjrom är en av Sveriges tre ursprungsskyddade livsmedel. Finns också från Vänern, Kanada och Finland. Löjrom kommer från fisken siklöja. Smaken är mild och läcker av hav och sälta.
Cirkapris 1 200 – 2 000 kr/kg för Kalixlöjrom. Och fryst amerikansk löjrom kostar cirka 700–900 kr/kg.

2 Stenbitsrom

Stenbitsrom är rom från fisken sjurygg eller kvabbso som honan kallas (stenbit är namnet på hanen). Rommen är svagt orange, men färgas röd eller svart med färg-ämnen. Röd är populärast, cirka 70 % mot svart cirka 30 %. Smakar fisk och salt. Cirkapris 360 kr/kg.
Abba säljer också en rödfärgad finkornigare kaviarvariant gjord av sillrom. Romkornen är ganska hårda och rommen är MSC-märkt. Cirkapris 310 kr/kg.

3 Ishavsrom

Det är fisken Loddas rom som kallas ishavsrom. Inte så vacker att dekorera med, men passar bra i en romsås. Den har en elegant och mild smak av hav och sälta. Cirkapris 220 kr/kg.

4 Tångcaviar

Det finns också ett romalternativ med smak av hav för vegetarianer. Tångcaviar är gjord av alger och påminner till utseendet om stenbitsrom. Finns både röd och svart. Cirkapris 260–280 kr/kg.

5 Forellrom

Forellrom har större romkorn, cirka fem millimeter i diameter och kommer från regnbågsöring. Den smakar mer av fisk än löjrommen.
En annan storkornig romsort är laxrom. Romkornen i laxrommen är också rödorange och cirka sju millimeter i diameter. Cirkapris forellrom 1 200 kr/kg.

6 “Rysk kaviar”

Dyrast av alla är “Rysk kaviar”, svart kaviar, eller störkaviar, som förknippas med ofattbar lyx. Numera är den vilda stören rödlistad. Däremot finns det rom från odlad stör. Rommen är mjuk och len med smak av hav och sälta. Cirkapris 12 000–40 000 kr/kg.

7 Sikrom

Sikens rom påminner om löjrom i smak och färg, men med något större korn.
Cirkapris 560 kr/kg.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top