Är jag allergisk mot min pojkvän?

Jag och min kille har varit tillsammans i några månader. Efter en tid hade vi sex utan kondom. Jag blev jag svullen i slidan efter...

Jag och min kille har varit tillsammans i några månader. Efter en tid hade vi sex utan kondom. Jag blev jag svullen i slidan efter sädesavgången och fick en svidande känsla. Varje gång vi haft sex utan kondom har detta upprepats. Det svider även när jag kissar direkt efteråt. Smärtan försvinner helt efter några timmar och allt blir normalt igen.

 Jag har läst lite om detta och undrar om jag kan vara allergisk mot hans sperma? Ett sätt att behandla sådan allergi skulle vara att spruta in små doser sperma i slidan. Det blir inga symtom om jag får sperma på någon annan kroppsdel.

 Detta hände aldrig med min förra pojkvän. Jag har inga andra allergier. Vad kan det annars bero på?

Gynekolog Kristina Billberg svarar:

Det är helt korrekt att man kan vara allergisk mot sperma även om det är mycket ovanligt. Man kan också vara allergisk mot en speciell mans sperma men inte reagera på andra mäns sädesvätska.

 Dock är den vanligaste orsaken till att man får de besvär du beskriver med svullnad och sveda i underlivet efter samlag inte någon allergi utan beror helt enkelt på en irritation av slemhinnorna som utlöses av den friktion som förekommer vid penetration.

 Irritationen blir förstås mer uttalad om man redan innan har torra sköra slemhinnor som vid svampinfektion, överdriven hygien eller i samband med klimakteriet. Symptomen är också vanligare om man har samlag utan att ha lust då fuktningen av slidans slemhinna (lubrikationen) uteblir. För långa, frekventa eller hårdhänta samlag kan också ge skavande besvär.

 För att utröna om man verkligen är allergisk kan man använda kondom under hela samlaget. Har man spermaallergi uteblir symptomen.

 Det är helt riktigt att man kan behandla spermaallergi med desensibilisering, det vill säga, att man tillför små mängder utspädd sperma med täta intervall och vänjer immunsystemet vid de substanser man är allergisk mot. Jag tycker inte att det är något man ska göra på egen hand utan vända sig till en allergimottagning för att få hjälp. Dels kan man då få en säker diagnos men också hjälp med tips och råd om andra behandlingar. För en del kvinnor räcker det med att ta en allergitablett före samlag så uteblir besvären. Annars är det vanligaste att man använder kondom.

 Det är inte några större svårigheter med att bli gravid även om man har en uttalad allergi eftersom det inte är spermierna utan själva sädesvätskan som utlöser de allergiska symptomen. Man kan därför göra inseminering av tvättade spermier utan problem. Man kan också bli gravid med provrörsbefruktning.

 Men i första hand tycker jag du ska pröva med kondom för att fastställa om du verkligen har spermaallergi.

Scroll to Top