Den virtuella vårdcentralen – framtidens läkarbesök?

Sedan ett par år tillbaka har du tillgång till en läkare i fickan. Ja, bokstavligt talat. De digitala vårdtjänsterna, som apparna "Min Doktor" och "Kry", gör det möjligt att träffa en läkare via telefonen.

Så går ett digitalt läkarbesök till

* Du loggar in i en app som erbjuder läkarvård online.

* Med hjälp av mobilt Bank-ID legitimerar du dig. 

* Du får beskriva dina symtom, och även fotografera med mobilen om det är någon hudåkomma eller övrigt problem du söker för.

* Du får sedan se hur många minuter det är kvar innan du får träffa en läkare. 

* En läkare ringer upp dig (gäller appen Kry) eller chattar med dig (gäller appen “Min doktor”) och du kan få hjälp, recept utskrivet eller remiss till en vårdcentral.

* På Min Doktor ingår provtagning och röntgen, utöver flera läkarkontakter i samma ärende.

* Både “Kry” och “Min Doktor” kostar 250 kronor i patientavgift. Frikort gäller. 

Nu behöver du inte längre ta dig till en vårdcentral om du har en lättare åkomma. Men den nya tekniken loggar du in i appen, legitimerar dig med hjälp av ett mobilt Bank-ID och beskriver dina symtom och varför du söker vård. Sedan kan en läkare, via Kry, ringa upp upp dig via videosamtal. Läkaren kan skriva ut recept, eller hänvisa dig vidare till en vårdcentral för provtagning.

Med appen “Min doktor” så är det textbaserad rådgivning, och du chattar istället med en läkare och beskriver dina symtom. 

Vad är då skillnaden mellan ett läkarbesök på en vårdcentral och i en mobiltelefon? Finns det risker när man som patient inte träffar läkaren, och är det svårare för läkaren som inte kan göra några prover eller undersöka dig fysiskt?

Johan Flodin, ST-läkare i allmänmedicin, arbetar med appen Kry och menar att detta är ett steg i rätt riktning.  

– På en större samhällsnivå tror jag att appen kan ha stor betydelse. Det finns en grupp patienter, till exempel småbarnsföräldrar, som kan bli oroliga för ett sjukt barn på en helgkväll när vårdcentralen inte har öppet. Då kan man, istället för att åka in till en akutmottagning där de kanske inte borde vara, få prata med en läkare och få hjälp. 

Trots att det digitala besöket skiljer sig från det traditionella besöket på en vårdcentral så kan en läkare via ett videosamtal avläsa mycket från en patient, genom att se ansiktsfärg, andningsmönster och allmäntillstånd. Det menar Johan går lika bra att göra via ett videosamtal.  

– Som läkare var jag först lite förvånad över hur mycket vi faktiskt kan göra. Det första jag tänkte på var de begränsningar som finns, man får ju inte träffa patienten och utföra vissa undersökningar. Men jag är överraskad över hur mycket som faktiskt går att göra bara genom ett samtal och egenundersökningar via telefonen.

Den virtuella vårdcentralen – framtidens läkarbesök?
Så här kan ett läkarbesök i telefonen se ut. Först får du beskriva dina symtom, sedan ringer en läkare upp dig och ni har ett videosamtal. Foto: Kry

Det är vanligast att folk söker för symtom som hosta, feber, bihålebesvär och olika typer av hudåkommor. Bland kvinnor är urinvägsinfektion ett vanligt återkommande problem, och om man har haft det en gång känner man ofta igen symtomen. 

– Vid en okomplicerad urinvägsinfektion så kan vi genom samtal och att lyssna på patientens beskrivning av symtom skriva ut medicin direkt. Det brukar vara uppskattat, istället för att som patient tvingas vänta ett par dagar för att sedan åka in och lämna urinprov och vänta på en läkartid, säger Johan. 

Om man däremot har smärta av olika slag kan det vara svårt att få hjälp av en läkare genom videosamtal. 

– Vissa symtom måste undersökas fysiskt, när någon har ont i magen eller ett knä är det svårt att genomföra en undersökning utan att känna på magen eller undersöka knäet. Där finns en begränsning. Men vi kan alltid börja nysta i problemet, och kan bli en första kontakt och ge rekommendationer. Ibland blir vi som ett mellanting mellan vårdupplysningen 1177 och en vårdcentral, säger Johan.

Den virtuella vårdcentralen – framtidens läkarbesök?
Johan Flodin, läkare som arbetar med appen Kry.

Då kan du använda en digital vårdtjänst: 

– Hudåkommor, som utslag, eksem eller acne.

– Urinvägsbesvär

– Bihålebesvär

– Födelsemärken (bedömning) 

– Influensa

– Halsbränna

– Vinterkräksjuka 

Se hela listan på symtom hos Kry eller Min Doktor. 

Då kan du inte använda en digital vårdtjänst: 

Om du har ett besvär som kräver provtagning, röntgen eller fysisk undersökning.

– Du ska inleda en behandling som kräver regelbunden läkarkontakt under en längre tid.

– Du är i behov av narkotikaklassade medel. 

– Du behöver sjukskrivas under en längre tid (längre än 14 dagar). 

Vilka är det som använder sig av appen?

– Det är ett tvärsnitt av den genomsnittliga befolkningen skulle jag säga. Men vi har sett att det är mycket småbarnsföräldrar som snabbast har tagit till sig den digitala vården. Jag tror det har att göra med att småbarnsföräldrarna, som ofta är i åldrarna 30-40 år, är vana vid appar och att använda videosamtal och liknande. Det blir inte ett så stort steg att då använda telefonen för att komma i kontakt med en läkare, det blir naturligt. Men även äldre har använt sig av tjänsten, och jag tror mönstret håller på att ändras. Det största behovet finns nog ute i landet, då många har flera mil till närmsta vårdcentral. 

Hur ser du på framtiden för digital vård?

– Jag är övertygad om att dessa tjänster är här för att stanna. Det är en viktig pusselbit i att avlasta vården, och det finns en ineffektivitet i systemet. Jag tror att de digitala vårdtjänsterna kommer att göra ännu mer i framtiden, med den tekniska utvecklingen som kommer möjliggöra för både läkare och patienter. Som läkare blir man också lite extra glad, då det finns möjlighet att lämna feedback i appen efter avslutat samtal. Det är kul att få höra en patient som är tacksam över snabb och effektiv hjälp, ofta hör vi ju bara när något gått fel. Så det känns också som en rolig utveckling, avslutar Johan.  

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top