Börja blogga

Har du skrivklåda? Vill du dela med dig av ditt liv? Då ska du börja blogga! Alldeles snart får du chansen att börja blogga på Icakuriren.se. Vi hjälper dig att komma i gång!

En blogg är en dagbok på nätet som uppdateras kontinuerligt, och där de senaste inläggen hamnar längst upp. Den kan innehålla nästan vad som helst, allt ifrån personliga texter och foton från ditt vardagsliv till nischade inlägg om något specialområde som bara intresserar en inbiten skara.

Här får du alla tips och råd du behöver för att komma i gång med din egen blogg.

KOMMA I GÅNG MED BLOGGANDET

• Välj ämne Visst funkar det att bara blogga om din vardag och dina tankar, men vill du ha en läsarskara som inte enbart består av din bekantskapskrets kan det vara smart att blogga inom något särskilt ämne. Välj i så fall något som intresserar dig och som du kan mycket om, eller åtminstone vill ta reda på mer om. Nischa dig gärna, nästan inget ämne kan bli för smalt!

• Anonym eller inte? Är du anonym kan du inte skriva vad som helst eller publicera bilder på dig själv, men å andra sidan slipper du fundera över om din chef vet vad du gör på helgerna. Om du börjar som anonym kan du alltid ”komma ut” med namn och bild sedan, tvärtom blir svårt.

• Bloggens namn Ditt bloggnamn är lite av ett varumärke, så tänk igenom det noga. Välj gärna ett unikt namn som folk minns och som visar vilken typ av blogg du har.

• Ge inte upp! Det tar ett tag att komma i gång, hitta sin nisch och bygga upp en läsarskara. Räkna med att det tar några månader innan du börjar få många läsare och kommentarer.

GÖR DIN BLOGG INTRESSANT

• Designa din blogg Det är roligare att läsa en snygg och lätt-överskådlig blogg. Men låt inte designen gå ut över läsbarheten. Välj ett typsnitt som är lätt att läsa på datorskärm. Dela in inläggen i olika kategorier för bättre sökbarhet.

• Läs andras bloggar Hämta inspiration från andra som har intressanta bloggar inom närliggande ämnen. Vad kan du använda dig av för att din blogg ska bli bättre?

• Använd bilder Många bilder får bloggen att kännas intressantare. Om du vill använda någon annans foto, glöm inte att det är copyright som gäller och att du måste fråga om du får publicera bilden. Ange fotograf och var du hämtat bilden.

• Bjud på dig själv Även om du bloggar om matlagning eller din trädgård kan du dela med dig lite av vem du är. Det är alltid intressant att veta lite om den som bloggar.

• Det är ingen dagbok Men att bjuda på sig själv utan att vika ut sig helt är en konst. Tänk på att vem som helst kan läsa det du lägger ut på nätet. Intriger och detaljer ut privatlivet må generera läsare, men vissa saker bör endast sägas mellan fyra ögon.

• Intressera dig för läsarna Ställ frågor, få dem att tycka till om det du bloggar om. Försök att få i gång en dialog.

• Krysta inte fram inlägg Skriv när du har något att säga. Är du extra produktiv en period kan du spara inlägg till perioder av inspirationstorka, så att du slipper avbrott eller krystade inlägg.

SÅ FÅR DU FLER LÄSARE

• Skriv kort och regelbundet Nyckeln till att få många läsare är att uppdatera bloggen ofta, helst flera gånger per dag. Ännu viktigare är att hålla ungefär samma takt på inläggen. Döden för din besöksstatistik är om du gör långa uppehåll i bloggandet. Undvik maratoninlägg.

• Skriv bra rubriker Rubrikerna ska vara intresseväckande och locka till läsning. Gör dem inte för långa, då riskerar de att inte få plats på till exempel bloggportaler och listor över nyligen uppdaterade bloggar.

• Länka till andra bloggar Om du länkar till bloggar du tycker om så kanske de länkar till dig.

• Kommentera andra bloggar Att läsa och kommentera andra liknande bloggar, och naturligtvis lämna din bloggadress, gör att fler får upp ögonen för din blogg. Men spamma inte, det är bara irriterande.

• Skriv en bra presentation Det är genom presentationen du har möjlighet att synas. Presentera dig själv och din blogg på ett intresseväckande sätt.

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top