• Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!

 • Weekendguide: Stockholm

  Stockholm är en av Europas populäraste städer. Här görs 31 miljoner hotell-övernattningar – varje år. Vi listar Stockholms guldkorn.

  Weekendguide: Stockholm

  3 x bo

  Grand Hôtel
  Stockholms mest fashionabla boende, och kändisarnas favorithotell. Här bor presidenter och rockstjärnor på sina Sverigebesök. För livsnjutaren med stor plånbok. Här finns Mathias Dahlgrens Guide Michelin-restauranger, och den rymliga Cadierbaren. Här finns också prisbelönta Nordic Spa & Fitness.
  Pris Dubbelrum från 2 900 kronor per natt.
  Adress Södra Blasieholmshamnen 8
  www.grandhotel.se


  STF vandrarhem af Chapman

  Ett av Svenska Turistföreningens mest populära vandrarhem. Unikt, vackert och centralt läge på Skeppsholmen. Också en av Stockholms största turistattraktioner, guiden Lonely Planet, rankar en natt på vandrarhemmet som en av de 15 coolaste grejerna man kan ta sig för i Sverige (!). Och, visst, utsikten över stan är fantastisk, inte minst från kaptenshytten.
  Pris Bädd från 235 kronor per natt (barn, 135 kronor).
  Adress Flaggmansvägen 8
  www.svenskaturistforeningen.se/
  afchapman


  Designhotell
  Utländska gäster jagar gärna "skandinavisk design" och trivs på designhotell med stilren inredning och coola detaljer. Spana till exempel in Lydmar Hotel, Hotel Skeppsholmen, Berns, Clarion Hotel Sign (med populära Selma City Spa), Nordic Light Hotel och Ett Hem.

  5 x äta

  Lao Wai
  En av stans bästa vegetariska restauranger. Inspiration från de sichuanesiska och taiwanesiska köken, varken ägg eller mjölkprodukter i maten. Lunchtid serveras en enda rätt. Man får vad de har, och det är nästan alltid gott. På kvällen är urvalet större. Men ofta fullt – boka bord.
  Adress Luntmakargatan 74
  www.laowai.se

  Matsalen, Matbaren, Matbordet

  En måltid på en av Sveriges bästa restauranger är en upplevelse, och kommer sluka en stor del av resebudgeten. Men det kan det vara värt – Matsalen har hela två stjärnor i Guide Michelin. Boka bord långt i förväg och avsätt gott om tid för själva avsmakningsmenyn. Matbaren är Matsalens mer avspända lillebror. Senaste tillskottet Matbordet är en kul upplevelse och Dahlgrens eget utvecklingskök med plats för  10 gäster per kväll.
  Adress Södra Blasieholmshamnen 6
  www.mathiasdahlgren.com

  Prinsen

  Klassiker som slog upp portarna redan 1897. Här samlas affärsfolk, kulturarbetare och konstnärer. Stort ölutbud och fokus på husmanskost. På menyn finns klassiker som kalv med dillsås och laxpudding.
  Adress Mäster Samuelsgatan 4
  www.restaurangprinsen.eu

  La Vecchia Signora
  Pålitlig italienare på Södermalm. Tupp-leverragu, oxkind och canellinibönor – det är det bastanta, norditalienska köket (främst området runt Piemonte) som står som inspiration. Höga ambitioner vad gäller mat och dryck, men det betyder inte på något sätt att stämningen är tillknäppt.
  Adress Åsögatan 163
  www.lavecchiasignora.se

  Luzette
  Perfekt läge nära centralen. Ett nytt, roligt restaurangtillskott i en miljö som tidigare inte varit bortskämd med bra krogar. Ett modernt brasserie med internationell atmosfär. Tommy Myllymäki är kreativ ledare i köket. Kändistätt och populärt.
  Adress Centralplan 25
  www.luzette.se

   

  3 x barer

  Eriks vinbar
  Ett mecka för vinälskaren. Dagligen ny vinlista. Varje dag finns minst 50 olika viner på glas, och ännu fler på flaska, att välja mellan. Kunniga medarbetare och avslappnad stämning.
  Adress Stadsgården 6
  www.eriks.se

  Grand Hôtel – Cadierbaren
  Grandios bar som samlar såväl after work-sällskap som champagnedrickande par. Skryter med att de har Sveriges bästa bartenders. Baren är dessutom känd för sin afternoon tea (alla dagar klockan 14–17). Klassiskt och genomtänkt. Inled förslagsvis eftermiddagssittningen med ett kallt glas champagne från Pol Roger.
  Adress Södra Blasieholmshamnen 8
  www.grandhotel.se

  Himlen
  Stockholms mesta skybar, 104 meter ovan mark, i Skatteskrapan, mitt på trendiga Södermalm. Stockholms bästa utsikt.
  Adress Götgatan 78
  www.restauranghimlen.se


  5 x nöjen

  Stureplan
  Hoppas du på att få se kändisar, styr stegen mot Stureplan. Här samlas stans medieprofiler och skådespelare. Var beredd på ett selektivt insläpp. Här hittar du Spy Bar, kanske Sveriges mest kända nattklubb med ytterst ung publik, Sturecompagniet, en av de största klubbarna, och Riche, en ständig klassiker. 

  Södermalm Bild 1150632
  Nattlivet på Söder är koncentrerat till Medborgarplatsen, Hornstull och Slussen. Mer avspänt än Stureplan. Debaser, som finns vid både Medborgarplatsen och Hornstull, är en känd musikscen. Södra Teatern är ännu en bra scen för musik, teater och debatt.
  www.sodrateatern.com
  www.debaser.se

  Livemusik
  Den som längtar efter konserter och uppträdanden ska styra steget mot Fasching (legendarisk jazzklubb på Kungsgatan), och Stampen (två våningar i Gamla stan, fyllda av jazz, blues och rock).
  www.fasching.se
  www.stampen.se

  Teater, opera och konserter
  Konserthuset, Operan, Folkoperan, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Dansens Hus… den kulturintresserade har att göra i Stockholm. Köp biljetter på respektive ställe. Håll koll på de stora arenorna (Globen, Tele2, Annexet och Hovet) för konserter.
  www.visitstockholm.com

  Gröna Lund och Skansen
  Två klassiker – båda på Djurgården. På Gröna Lund finns världens högsta slänggunga på 121 meters höjd, samt ytterligare ett 30-tal attraktioner. Eller varför inte gå på en konsert? Över 50 artister kommer att spela på Stora och Lilla scenen i sommar. Till Skansen, världens största och första friluftsmuseum, kan man återvända om och om igen. Inte för inte köper många årskort hit. Helgerna under sommarhalvåret är fyllda av familjeevenemang.
  www.skansen.se
  www.gronalund.se

  3 x museer

  Fotografiska
  En internationell samlingsplats för fotografi. Blandar legender som Annie Leibovitz med nya talanger. Också föreläsningar, workshops och utbildningar. Öppet till 22. Missa inte museirestaurangen som fick Dagens Nyheters utmärkelse "Gulddraken 2015" för Stockholms bästa restaurang i mellanklassen. 
  Adress Stadsgårdshamnen 22
  www.fotografiska.se

  Moderna Museet
  Här finns en av världens främsta samlingar av 1900- och 2000-talskonst. Tänk Robert Rauschenberg, Salvador Dalí och Niki de Saint Phalle.
  Adress: Skeppsholmen.
  www.modernamuseet.se

  Abba The Museum
  Här finns medlemmarnas kläder och guldskivor, och här kan man sjunga i Polarstudion och kolla in hur man klär i bandmedlemmarnas legendariska scenkostymer. Nyinvigda Abba-
  museet är interaktivt och kul för olika åldrar.
  Adress Djurgårdsvägen 68
  www.abbathemuseum.com

  3 x promenad

  Skogskyrkogården
  Unescoklassade Skogskyrkogården, söd-er om stan, är vacker året runt. Gunnar Asplund heter arkitekten som ritat den världsberömda kyrkogården där bland andra Greta Garbo ligger begravd. Andlighet, imponerande arkitektur och härlig natur på en och samma plats.
  www.skogskyrkogarden.se

  Bergianska trädgården
  Den botaniska trädgården vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm är ett måste för trädgårdsälskaren. Här finns Edvard Anderssons växthus och Victoriahuset, en tropikvärld av bland annat orkidéer.
  www.bergianska.se

  Djurgården
  Ta buss 69 eller spårvagn 7 till Djurgården med Stockholms mesta sevärdheter, däribland Skansen, Gröna Lund och Vasamuseet. Här finns härliga promenadstråk, vacker natur och gigantiska villor. Fika på Rosendahls trädgård eller Blå Porten.

  3 x natur

  Hagaparken
  En lugn oas i Solna kommun, en kvarts bussresa från Stockholms city. Populärt picknickområde och vackra promenadstråk. En ekologiskt viktig plats – här finns tre fjärdedelar av de uppländska djuren och växterna. Här kan man dessutom stöta på kronprinsessparet. Det är i naturidyllen Hagaparken som Victoria och Daniel har slagit ner bopålarna.
  www.visithaga.se

  Stockholms skärgårdBild 1150633
  30 000 öar kan inte vara fel. Välj mellan lummiga innerskärgårdsvikar och vind-pinade kobbar i ytterskärgården.
  www.visitskargarden.se

  Tyresta nationalpark
  Två mil från centrum – ändå den största urskogen söder om fjällen. 5,5 mil markerade vandringsleder i stora, orörda skogar. Ett eldorado av ovanliga växt- och djurarter. Den stora branden 1999 förändrade drastiskt stora delar av nationalparken, men naturen har återhämtat sig snabbt.
  www.tyresta.se

  5 x klädshopping

  Biblioteksgatan
  Mellan Norrmalmstorg och Stureplan ligger klassiska Biblioteksgatan, Stockholms svar på Fifth Avenue. Här, och på tvärgatorna runtomkring, finns lyxigare butiker som Acne, Nathalie Schuterman, Whyred och Rodebjer. Exklusiva klockor och dyra pälsar hittar du förstås också här.
  Adress Biblioteksgatan

  SoFo
  Området söder om Folkungagatan (SoFo betyder South of Folkungagatan, Stockholms svar på Londons SoHo) är känt för sina alternativa och roliga butiker, härliga kaféer och bra krogar. Här finns till exempel Tjallamalla och Granpa SoFo. Den som är ute efter vintage och alternativa märken ska definitivt bege sig hit. Skånegatan är en av de trevliga gatorna i SoFo.
  Adress Folkungagatan

  Drottninggatan
  Stockholms mest turistiska gata, som man gärna kan hoppa över. Den övre delen av Drottninggatan är dock bra. Börja vid varuhuset PUB, längre upp på gatan finns till exempel vintagebutiken Beyond Retro, en outletversion av Whyred, och pappersbutiken Ordning och Reda.
  Adress Drottninggatan

  NKBild 1150634
  Stockholms lyxigaste varuhus, som slog upp portarna 1902. Här finns allt – svensk design, internationellt mode, inredning, juvelerare, kosmetik, skor och väskor. Elegant och exklusivt. Missa inte den välsorterade matvaruhallen med härlig delikatessdisk.
  Adress: Hamngatan 18–20

  Vintage
  Ute efter en äkta trettiotalsklänning eller ett nattduksbord med patina? Kolla vintagebutikerna! Old touch, Upplandsgatan 43, Lisa Larsson Secondhand, Bondegatan 48, Epok Antik och Kuriosa, Odengatan 83, Beyond Retro, Drottninggatan 77, och Brännkyrkagatan 82, samt Judits secondhand, Hornsgatan 75, är några favoritadresser.

  3 x designshopping

  Designtorget
  Konceptbutik vid Norrmalmstorg. Här finns klassiker som Stig Lindbergs tyger, Stringhyllor och Mama-krokar, men också ny formgivning. Kraven på prylarna som ska få säljas i butiken är att de håller god kvalitet och är funktionella.
  www.designtorget.se

  Cow Parfymeri
  Sveriges bästa butik för skönhetsprodukter startade 1999 av Christian och Wenche Hughes med målet att erbjuda smink, parfym och hudvård av bästa sort. Bra tips från professionella makeup-artister. Tvärs över gatan ligger parfymbutiken Byredo med stans härligaste parfymer, som Gypsy Water och Palermo.
  www.cowparfymeri.se

  Svenskt Tenn
  Josef Frank-tyger och stilrena ljusstakar. Inredningsinstitutionen grundades 1924 av Estrid Ericsson, som tio år senare knöt till sig legenden Josef Frank. Färgstarkt, mönstrat och klassiskt. Annan klassisk svensk design finns i närheten – på Nordiska Galleriet, Asplund, DIS, Norr-gavel, Plan 1, och Snickarbacken 7. 
  Adress: Strandvägen 5

 • Få icakuriren.se's nyhetsbrev

  Skriv upp dig på vårt nyhetsbrev för senaste informationen!