Weekendguide: Stockholm

Stockholm är en av Europas populäraste städer. Här görs 31 miljoner hotell-övernattningar – varje år. Vi listar Stockholms guldkorn.

Stockholm

Resa hit

Ta bussen, tåget eller flyget till Stockholm. Swebus har flest expressbussavgångar. Det finns ett trettiotal regionala flygplatser i Sverige – från nästan alla flyger man till Stockholm.

Transfer

Från Arlanda tar bussresan till city cirka 50 minuter, och snabbtåget Arlanda Express cirka 20 minuter. Taxibolagen har en fast avgift på cirka 500 kronor, sträckan Arlanda–city. Buss från Skavsta Airport till Cityterminalen i Stockholm tar cirka 80 minuter. Och från Bromma flygplats, cirka 20 minuter.

Ta sig runt

Stockholm är fotgängarnas stad – inga jätteavstånd, alltid nära till vattnet och vackra utsikter. Kollektivtrafik – buss och tunnelbana – fungerar utmärkt. I rusningstrafik är tunnelbanan bäst. Köp biljett på SL-center, tunnel-banespärrar, Pressbyråer, biljettautomater eller via SMS.

Bästa tid

Året-runt-resmål. Högsäsong, framförallt bland utländska
turister, är maj till september. Då har museer och turistattraktioner utökade öppettider. Vissa restauranger och butiker  stänger helt under semestermånaden juli.

Mer info

www.visitstockholm.com
www.alltomstockholm.se
www.stromma.se
www.pastan.se
www.nojesguiden.se

3 x bo

Grand Hôtel
Stockholms mest fashionabla boende, och kändisarnas favorithotell. Här bor presidenter och rockstjärnor på sina Sverigebesök. För livsnjutaren med stor plånbok. Här finns Mathias Dahlgrens Guide Michelin-restauranger, och den rymliga Cadierbaren. Här finns också prisbelönta Nordic Spa & Fitness.
Pris Dubbelrum från 2 900 kronor per natt.
Adress Södra Blasieholmshamnen 8
www.grandhotel.se

STF vandrarhem af Chapman

Ett av Svenska Turistföreningens mest populära vandrarhem. Unikt, vackert och centralt läge på Skeppsholmen. Också en av Stockholms största turistattraktioner, guiden Lonely Planet, rankar en natt på vandrarhemmet som en av de 15 coolaste grejerna man kan ta sig för i Sverige (!). Och, visst, utsikten över stan är fantastisk, inte minst från kaptenshytten.
Pris Bädd från 235 kronor per natt (barn, 135 kronor).
Adress Flaggmansvägen 8
www.svenskaturistforeningen.se/
afchapman

Designhotell
Utländska gäster jagar gärna “skandinavisk design” och trivs på designhotell med stilren inredning och coola detaljer. Spana till exempel in Lydmar Hotel, Hotel Skeppsholmen, Berns, Clarion Hotel Sign (med populära Selma City Spa), Nordic Light Hotel och Ett Hem.

5 x äta

Lao Wai
En av stans bästa vegetariska restauranger. Inspiration från de sichuanesiska och taiwanesiska köken, varken ägg eller mjölkprodukter i maten. Lunchtid serveras en enda rätt. Man får vad de har, och det är nästan alltid gott. På kvällen är urvalet större. Men ofta fullt – boka bord.
Adress Luntmakargatan 74
www.laowai.se

Matsalen, Matbaren, Matbordet

En måltid på en av Sveriges bästa restauranger är en upplevelse, och kommer sluka en stor del av resebudgeten. Men det kan det vara värt – Matsalen har hela två stjärnor i Guide Michelin. Boka bord långt i förväg och avsätt gott om tid för själva avsmakningsmenyn. Matbaren är Matsalens mer avspända lillebror. Senaste tillskottet Matbordet är en kul upplevelse och Dahlgrens eget utvecklingskök med plats för  10 gäster per kväll.
Adress Södra Blasieholmshamnen 6
www.mathiasdahlgren.com

Prinsen

Klassiker som slog upp portarna redan 1897. Här samlas affärsfolk, kulturarbetare och konstnärer. Stort ölutbud och fokus på husmanskost. På menyn finns klassiker som kalv med dillsås och laxpudding.
Adress Mäster Samuelsgatan 4
www.restaurangprinsen.eu

La Vecchia Signora
Pålitlig italienare på Södermalm. Tupp-leverragu, oxkind och canellinibönor – det är det bastanta, norditalienska köket (främst området runt Piemonte) som står som inspiration. Höga ambitioner vad gäller mat och dryck, men det betyder inte på något sätt att stämningen är tillknäppt.
Adress Åsögatan 163
www.lavecchiasignora.se

Luzette
Perfekt läge nära centralen. Ett nytt, roligt restaurangtillskott i en miljö som tidigare inte varit bortskämd med bra krogar. Ett modernt brasserie med internationell atmosfär. Tommy Myllymäki är kreativ ledare i köket. Kändistätt och populärt.
Adress Centralplan 25
www.luzette.se

 

3 x barer

Eriks vinbar
Ett mecka för vinälskaren. Dagligen ny vinlista. Varje dag finns minst 50 olika viner på glas, och ännu fler på flaska, att välja mellan. Kunniga medarbetare och avslappnad stämning.
Adress Stadsgården 6
www.eriks.se

Grand Hôtel – Cadierbaren
Grandios bar som samlar såväl after work-sällskap som champagnedrickande par. Skryter med att de har Sveriges bästa bartenders. Baren är dessutom känd för sin afternoon tea (alla dagar klockan 14–17). Klassiskt och genomtänkt. Inled förslagsvis eftermiddagssittningen med ett kallt glas champagne från Pol Roger.
Adress Södra Blasieholmshamnen 8
www.grandhotel.se

Himlen
Stockholms mesta skybar, 104 meter ovan mark, i Skatteskrapan, mitt på trendiga Södermalm. Stockholms bästa utsikt.
Adress Götgatan 78
www.restauranghimlen.se

5 x nöjen

Stureplan
Hoppas du på att få se kändisar, styr stegen mot Stureplan. Här samlas stans medieprofiler och skådespelare. Var beredd på ett selektivt insläpp. Här hittar du Spy Bar, kanske Sveriges mest kända nattklubb med ytterst ung publik, Sturecompagniet, en av de största klubbarna, och Riche, en ständig klassiker. 

Södermalm Weekendguide: Stockholm
Nattlivet på Söder är koncentrerat till Medborgarplatsen, Hornstull och Slussen. Mer avspänt än Stureplan. Debaser, som finns vid både Medborgarplatsen och Hornstull, är en känd musikscen. Södra Teatern är ännu en bra scen för musik, teater och debatt.
www.sodrateatern.com
www.debaser.se

Livemusik
Den som längtar efter konserter och uppträdanden ska styra steget mot Fasching (legendarisk jazzklubb på Kungsgatan), och Stampen (två våningar i Gamla stan, fyllda av jazz, blues och rock).
www.fasching.se
www.stampen.se

Teater, opera och konserter
Konserthuset, Operan, Folkoperan, Dramaten, Stockholms Stadsteater, Dansens Hus… den kulturintresserade har att göra i Stockholm. Köp biljetter på respektive ställe. Håll koll på de stora arenorna (Globen, Tele2, Annexet och Hovet) för konserter.
www.visitstockholm.com

Gröna Lund och Skansen
Två klassiker – båda på Djurgården. På Gröna Lund finns världens högsta slänggunga på 121 meters höjd, samt ytterligare ett 30-tal attraktioner. Eller varför inte gå på en konsert? Över 50 artister kommer att spela på Stora och Lilla scenen i sommar. Till Skansen, världens största och första friluftsmuseum, kan man återvända om och om igen. Inte för inte köper många årskort hit. Helgerna under sommarhalvåret är fyllda av familjeevenemang.
www.skansen.se
www.gronalund.se

3 x museer

Fotografiska
En internationell samlingsplats för fotografi. Blandar legender som Annie Leibovitz med nya talanger. Också föreläsningar, workshops och utbildningar. Öppet till 22. Missa inte museirestaurangen som fick Dagens Nyheters utmärkelse “Gulddraken 2015” för Stockholms bästa restaurang i mellanklassen. 
Adress Stadsgårdshamnen 22
www.fotografiska.se

Moderna Museet
Här finns en av världens främsta samlingar av 1900- och 2000-talskonst. Tänk Robert Rauschenberg, Salvador Dalí och Niki de Saint Phalle.
Adress: Skeppsholmen.
www.modernamuseet.se

Abba The Museum
Här finns medlemmarnas kläder och guldskivor, och här kan man sjunga i Polarstudion och kolla in hur man klär i bandmedlemmarnas legendariska scenkostymer. Nyinvigda Abba-
museet är interaktivt och kul för olika åldrar.
Adress Djurgårdsvägen 68
www.abbathemuseum.com

3 x promenad

Skogskyrkogården
Unescoklassade Skogskyrkogården, söd-er om stan, är vacker året runt. Gunnar Asplund heter arkitekten som ritat den världsberömda kyrkogården där bland andra Greta Garbo ligger begravd. Andlighet, imponerande arkitektur och härlig natur på en och samma plats.
www.skogskyrkogarden.se

Bergianska trädgården
Den botaniska trädgården vid Brunnsvikens strand i norra Stockholm är ett måste för trädgårdsälskaren. Här finns Edvard Anderssons växthus och Victoriahuset, en tropikvärld av bland annat orkidéer.
www.bergianska.se

Djurgården
Ta buss 69 eller spårvagn 7 till Djurgården med Stockholms mesta sevärdheter, däribland Skansen, Gröna Lund och Vasamuseet. Här finns härliga promenadstråk, vacker natur och gigantiska villor. Fika på Rosendahls trädgård eller Blå Porten.

3 x natur

Hagaparken
En lugn oas i Solna kommun, en kvarts bussresa från Stockholms city. Populärt picknickområde och vackra promenadstråk. En ekologiskt viktig plats – här finns tre fjärdedelar av de uppländska djuren och växterna. Här kan man dessutom stöta på kronprinsessparet. Det är i naturidyllen Hagaparken som Victoria och Daniel har slagit ner bopålarna.
www.visithaga.se

Stockholms skärgårdWeekendguide: Stockholm
30 000 öar kan inte vara fel. Välj mellan lummiga innerskärgårdsvikar och vind-pinade kobbar i ytterskärgården.
www.visitskargarden.se

Tyresta nationalpark
Två mil från centrum – ändå den största urskogen söder om fjällen. 5,5 mil markerade vandringsleder i stora, orörda skogar. Ett eldorado av ovanliga växt- och djurarter. Den stora branden 1999 förändrade drastiskt stora delar av nationalparken, men naturen har återhämtat sig snabbt.
www.tyresta.se

5 x klädshopping

Biblioteksgatan
Mellan Norrmalmstorg och Stureplan ligger klassiska Biblioteksgatan, Stockholms svar på Fifth Avenue. Här, och på tvärgatorna runtomkring, finns lyxigare butiker som Acne, Nathalie Schuterman, Whyred och Rodebjer. Exklusiva klockor och dyra pälsar hittar du förstås också här.
Adress Biblioteksgatan

SoFo
Området söder om Folkungagatan (SoFo betyder South of Folkungagatan, Stockholms svar på Londons SoHo) är känt för sina alternativa och roliga butiker, härliga kaféer och bra krogar. Här finns till exempel Tjallamalla och Granpa SoFo. Den som är ute efter vintage och alternativa märken ska definitivt bege sig hit. Skånegatan är en av de trevliga gatorna i SoFo.
Adress Folkungagatan

Drottninggatan
Stockholms mest turistiska gata, som man gärna kan hoppa över. Den övre delen av Drottninggatan är dock bra. Börja vid varuhuset PUB, längre upp på gatan finns till exempel vintagebutiken Beyond Retro, en outletversion av Whyred, och pappersbutiken Ordning och Reda.
Adress Drottninggatan

NKWeekendguide: Stockholm
Stockholms lyxigaste varuhus, som slog upp portarna 1902. Här finns allt – svensk design, internationellt mode, inredning, juvelerare, kosmetik, skor och väskor. Elegant och exklusivt. Missa inte den välsorterade matvaruhallen med härlig delikatessdisk.
Adress: Hamngatan 18–20

Vintage
Ute efter en äkta trettiotalsklänning eller ett nattduksbord med patina? Kolla vintagebutikerna! Old touch, Upplandsgatan 43, Lisa Larsson Secondhand, Bondegatan 48, Epok Antik och Kuriosa, Odengatan 83, Beyond Retro, Drottninggatan 77, och Brännkyrkagatan 82, samt Judits secondhand, Hornsgatan 75, är några favoritadresser.

3 x designshopping

Designtorget
Konceptbutik vid Norrmalmstorg. Här finns klassiker som Stig Lindbergs tyger, Stringhyllor och Mama-krokar, men också ny formgivning. Kraven på prylarna som ska få säljas i butiken är att de håller god kvalitet och är funktionella.
www.designtorget.se

Cow Parfymeri
Sveriges bästa butik för skönhetsprodukter startade 1999 av Christian och Wenche Hughes med målet att erbjuda smink, parfym och hudvård av bästa sort. Bra tips från professionella makeup-artister. Tvärs över gatan ligger parfymbutiken Byredo med stans härligaste parfymer, som Gypsy Water och Palermo.
www.cowparfymeri.se

Svenskt Tenn
Josef Frank-tyger och stilrena ljusstakar. Inredningsinstitutionen grundades 1924 av Estrid Ericsson, som tio år senare knöt till sig legenden Josef Frank. Färgstarkt, mönstrat och klassiskt. Annan klassisk svensk design finns i närheten – på Nordiska Galleriet, Asplund, DIS, Norr-gavel, Plan 1, och Snickarbacken 7. 
Adress: Strandvägen 5

Bli prenumerant

Icakuriren är din självklara vän i vardagen. Veckans måltider, stöket i hallen, och människors livserfarenheter ligger oss varmt om hjärtat.
Som prenumerant på Icakuriren läser du tidningen gratis i appen FLIPP. Du kan börja läsa tidningen i FLIPP direkt efter ditt köp.

Börja prenumerera på Icakuriren idag.

Scroll to Top