60 stycken

Du behöver

Kola

  • 125 g smör
  • 1 burk (400 g) kondenserad mjölk
  • 2 msk ljus sirap
  • 150 g farinsocker

Fyllning

  • 200 g salta jordnötter
  • 3 digestivekex

Överdrag

  • 300 g mjölkchoklad eller ljusa chokladknappar

Gör så här

  1. Kola: Lägg smör, konden­serad mjölk, sirap och farinsocker i en tjockbottnad kastrull. Rör under uppvärmning tills sockret har smält utan att det kokar. Sänk värmen. Låt småkoka under omrörning i ca 10 minuter. Lägg en tesked av smeten i ett glas kallt vatten. Om du kan ta upp och rulla kolan till en kula är den klar. Om den ­löses upp i vattnet behöver den koka lite längre.
  2. Fyllning: Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna i 5 minuter. Rör i grovhackade jordnötter och smulade digestivekex. Smörj en rostfri skål med smör och häll ner kolasmeten i den. Låt svalna tills massan fortfarande är ljummen. Rulla den till bollar. Lägg kulorna på plastfolie på en skärbräda eller ett stort fat. Täck och ställ i kylskåp i ett par timmar eller över natten.
  3. Chokladöverdrag: Hacka chokladen fint (om du använder chokladknappar behöver de inte hackas). Smält 2/3 av chokladen i mikrovågsugn ­eller över vattenbad. Rör i resten av chokladen tills den är smält. Doppa kulorna i chokladen och lägg tillbaka dem på plastfolien. Låt chokladen stelna. Förvara i luft­täta behållare i kylskåpet.