8 bitar

Du behöver

  • 250 g digestivekex
  • 125 g smält smör

Mousse

  • 375 g hallon
  • 1 ½ dl strösocker
  • 4 blad gelatin
  • 2 msk limesaft
  • 2 äggvitor
  • 3 ½ dl vispgrädde

Hallonspegel

  • 2 blad gelatin
  • 2 dl koncentrerad hallonsaft
  • Garnering:
  • röda vinbär

Ugn: 175⁰

Gör så här

  1. Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en slät blandning. Tryck ut blandningen i en springform, med bakplåtspappersklädd botten, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 10 minuter. Låt kallna.
    Klä formens innerkant med en tårtremsa.
  2. Mixa hallon och socker till puré i en matberedare monterad med en kniv, ca 2 minuter.
  3. Lägg gelatinblad i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt svälla 10 minuter. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinbladen i limesaften i en liten panna. Ta pannan från värmen och blanda i hallonpurén. Låt kallna, men inte stelna.
  4. Vispa äggvitorna till skum, men inte för hårt.
  5. Vispa grädden, men inte för hårt.
  6. Blanda i bärmassan med grädden. Vänd ner äggvitorna och blanda försiktigt till en jämn massa.
  7. Häll moussen i formen. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 5–6 timmar eller över natten.
  8. Hallonspegel: Lägg 2 gelatinblad i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Ta upp och ­krama ur gelatinbladen. Smält dem i två matskedar av saften på svag värme i en liten panna. Blanda det ­smälta gelatinet med resten av hallonsaften. Låt kallna men inte stelna. Häll massan över tårtan och låt stelna i kylskåp 2–3 timmar.
  9. Ta ut tårtan och dra av konditoriremsan försiktigt. Garnera med bär.