8 bitar
Du behöver
- 250 g digestivekex
- 125 g smält smör
Mousse
- 375 g hallon
- 1 ½ dl strösocker
- 4 blad gelatin
- 2 msk limesaft
- 2 äggvitor
- 3 ½ dl vispgrädde
Hallonspegel
- 2 blad gelatin
- 2 dl koncentrerad hallonsaft
- Garnering:
- röda vinbär
Ugn: 175⁰
Gör så här
- Finfördela kexen i matberedare monterad med en kniv. Tillsätt smöret och kör till en slät blandning. Tryck ut blandningen i en springform, med bakplåtspappersklädd botten, ca 22 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen 10 minuter. Låt kallna.
Klä formens innerkant med en tårtremsa. - Mixa hallon och socker till puré i en matberedare monterad med en kniv, ca 2 minuter.
- Lägg gelatinblad i en bunke och häll på kallt vatten så att det täcker. Låt svälla 10 minuter. Ta upp gelatinbladen och krama ur vattnet. Smält gelatinbladen i limesaften i en liten panna. Ta pannan från värmen och blanda i hallonpurén. Låt kallna, men inte stelna.
- Vispa äggvitorna till skum, men inte för hårt.
- Vispa grädden, men inte för hårt.
- Blanda i bärmassan med grädden. Vänd ner äggvitorna och blanda försiktigt till en jämn massa.
- Häll moussen i formen. Täck med plastfilm och låt stelna i kylskåp 5–6 timmar eller över natten.
- Hallonspegel: Lägg 2 gelatinblad i en djup tallrik och häll på kallt vatten så att det precis täcker. Ta upp och krama ur gelatinbladen. Smält dem i två matskedar av saften på svag värme i en liten panna. Blanda det smälta gelatinet med resten av hallonsaften. Låt kallna men inte stelna. Häll massan över tårtan och låt stelna i kylskåp 2–3 timmar.
- Ta ut tårtan och dra av konditoriremsan försiktigt. Garnera med bär.