6 bitar

Du behöver

Bottnar

  • 125 g sötmandel- eller hasselnötsmjöl, glutenfritt
  • 2 ¼ dl florsocker, 200 g
  • 4 äggvitor

Kräm

  • 125 g vit choklad
  • 1 dl vispgrädde
  • 300 g färskost, t ex Philadelphia

Garnering

  • 3 msk finhackade pistagenötkärnor
  • 10 skivade jordgubbar
  • 1 msk florsocker
  • 10 delade jordgubbar
  • 1 kvist mynta

Ugn: 150⁰

Se upp med mjölet!

Är du glutenallergiker? Var uppmärksam på att köpt nötmjöl kan ha spår av mjöl. Du behöver en nötkvarn för att mala nötter själv.

Gör så här

  1. Rita 2 rundlar, ca 18 cm i diameter, på ett bakplåtspapper och lägg det på en ugnsplåt.
  2. Blanda nötmjöl och florsocker. Vispa vitorna till fast skum, vänd ner nöt- och sockermjölet. Vänd med luftiga tag så att allt blandas. Fördela och bred ut smeten jämnt inom rundlarna. Grädda i mitten av ugnen 15–20 min. Låt kallna.
  3. Hacka chokladen och lägg den i en skål. Koka upp grädden och häll den över chokladen. Rör om tills chokladen smält. Låt kallna, men inte stelna. Vispa upp färskosten i en bunke, använd elvisp. Vispa i chokladen i 2–3 omgångar.
  4. Bred ut krämen på bottnarna och strö över pistagenötter. Lägg ihop bottnarna med skivade jordgubbar emellan, på ett fat. Sikta över florsocker.
  5. Garnera med delade bär och mynta. Dekorera gärna tårtan med färska blommor, men det är viktigt att de är ekologisk­odlade och ätbara.