Det ärvda receptet från Ingegerds mamma blev hennes eget företag där hon gör ostkakor i portionsformar.
– Jag är uppvuxen med ostkaka. Men man måste äta upp den, annars blir den dålig. Och är man sugen vill man kanske inte ta fram en hel form ur frysen, säger Ingegerd.
Du behöver
- 10 liter mjölk (så fet som möjligt)
- 1 liter vispgrädde
- 3 matskedar ostlöpe
- 2 deciliter mjöl+0,5 liter mjölk
- 2.5 hg skållade och hackade sötmandlar
- 10 skållade och malda bittermandlar
- 150 gram socker
- 0.5 kilo ägg (motsvarar nio eller tio ägg)
- 2 matskedar mjöl
Gör så här
Värm 10 liter mjölk till 37 grader i en stor gryta.
Häll i ostlöpet. Vispa ihop vetemjöl och 0,5 liter kall mjölk, vispa ner blandningen. Ställ grytan åt sidan, med lock.
Skålla, skala och mal bittermandeln och hacka sötmandeln. Vispa äggen.
Blanda socker, mandlarna och 2 msk mjöl samt vispgrädden i en bunke. Sätt på ugnen.
Efter en timme ska ostmassan ha koagulerat. Skär massan i ett rutnät med kniv. Häll av så mycket som möjligt av vasslen. Vänd ner ostmassan i ett durkslag så vasslen kan rinna av. Krama ur all vassle så att det blir en grynig massa. Häll ostmassan i en stor bunke.
Rör ner grädden, sockerblandningen och sist de vispade äggen. Häll smeten i formarna.
Grädda i 200 grader, portionsformar 35–40 minuter, stora formar 1 1/2–2 timmar. Den stora ostkakan ska bakas i vattenbad. Efter 5 minuter, rör om med en gaffel eller slev så att mandeln inte sjunker till botten. Täck eventuellt med folie mot slutet.
Ta ut och låt svalna. Servera ljummen eller kall med vispad grädde och sylt.